Uyumlu Köpek Irkları

Uyumlu Köpek Irkları

Uyumlu Köpek Irkları

Sahipleriyle Mükemmel UyumlulukKöpekler, insanlar için sadık arkadaşlar, sıcak yürekli aile üyeleri ve güçlü birer destek olabilirler. Ancak, köpek sahiplendiğinizde, bu yeni evcil dostunuzun ihtiyaçlarını ve özelliklerini dikkate almanız önemlidir. Her köpek ırkının kendine özgü davranış özellikleri, fiziksel özellikleri ve enerji seviyeleri vardır. Bu nedenle, yaşam tarzınıza ve ailenizin ihtiyaçlarına en uygun köpek ırkını seçmek, hem sizin hem de köpeğinizin mutluluğu için kritik bir öneme sahiptir. Sizin için hazırladığımız “evde beslenebilir köpek ırkları” yazısını okumanızı öneriyoruz. Köpek sahiplenmeden önce sizin için rehber olabilecek olan bu yazı ile sizde evde besleyeceğiniz doğru köpeği seçebilirsiniz.

 

1. Labrador Retriever


Labrador Retriever, dünya genelinde en popüler köpek ırklarından biridir ve bu ününü hak eder. Bu ırk, dostça, enerjik ve zeki bir yapıya sahiptir. Ayrıca, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla uyumlu bir şekilde yaşarlar. Aktif bir yaşam tarzını benimseyenler için mükemel bir tercihtir ve açık hava aktivitelerini sevenler için harika bir arkadaştır. Aynı zamanda kolay eğitilebilirlikleri sayesinde yeni köpek sahipleri için de idealdir.


2. Golden Retriever

Golden Retrieverlar, dostça ve sevgi dolu kişilikleriyle tanınır. Bu ırk, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla harika bir şekilde geçinir. Eğitilmeleri kolaydır ve insanlarla uyumlu bir yapıya sahiptirler. İnsanların duygusal ihtiyaçlarına da önem verirler ve bu nedenle terapi köpekleri olarak da kullanılırlar. Golden Retrieverların uzun tüyleri düzenli bakım gerektirir, bu yüzden tüy dökme dönemlerini göz önünde bulundurmalısınız.


3. German Shepherd


Alman Çoban Köpekleri, sadık ve koruyucu bir doğaya sahiptirler. Bu ırk, ailelerini ve evlerini korumak için mükemmeldir. Aynı zamanda zeki ve eğitilebilirler, bu nedenle onları eğitmek keyifli olabilir. Aktif bir yaşam tarzına sahipseniz, German Shepherd sizin için uygun bir seçenek olabilir. Irkın enerji seviyesi yüksektir ve zihinsel uyarılma gereksinimleri vardır, bu yüzden fiziksel ve zihinsel egzersiz sağlamak önemlidir.


4. Bulldog


Bulldoglar, sakin bir yaşam tarzını tercih edenler için uygundur. Oyuncu bir ırk olan Fransız Bulldog ev ortamında mutlu bir yaşam sürecektir. Son derece hareketlidir, görüntüsü yavaş köpekleri andırabilir ama enerjiktir. Hevesli ve heyecanlı bir yapısı vardır. Çocuklar için iyi bir oyun arkadaşı olurken yetişkinlerle de iyi vakit geçirir. Meraklı yapısı ile pek çok evde ev arkadaşı olarak yaşamlarını sürmeye devam eden Fransız Bulldog köpeklerinin ortalama ömürleri 10 ile 12 senedir.


5. Poodle


Poodle'lar, zeka ve sadakatleriyle tanınır. Miniature, Standard ve Toy Poodle gibi farklı boyutlarda bulunurlar. Tüyleri düzenli tımar gerektirir, ancak alerjik reaksiyonları olan kişiler için iyi bir seçenek olabilirler. Poodle'lar aynı zamanda köpekler arasında en akıllı ırklardan biri olarak kabul edilir ve bu nedenle eğitimleri kolaydır.


6. Yorkshire Terrier


Görüntüsü ile pek çok insana kendini beğendiren Yorkshire ırkının pek çok farklı türü vardır. Kendinden büyük köpeklere karşı cesur olabilen bu ırk enerjik ve duygusal bir yapıya sahiptir. Yüzü bebeksi bir görünüme sahiptir. Ailesine bağ kurması zaman almaz sizinle biraz vakit geçirdikten sonra sizden asla ayrılmak istemeyecektir. Yalnız kalmaktan pek hoşlanmayan Yorkshire ırkı uzun süre yalnız kalırsa terk edilme duygusuna kapılabilir. Evde yaşamak için uygun olan ırklardan olan Yorkshire ortalama olarak 13 ila 15 yıllık ömrü ile diğer köpeklerden daha uzun yaşamaktadır.


7. Boxer


Boxerlar, enerjik ve oyuncu bir ırktır. Aktif bir yaşam tarzını benimseyenler için uygundur ve egzersize ihtiyaç duyarlar. Ailelerle iyi geçinirler ve çocuklarla oynamayı severler. Ancak bu enerji dolu köpeklerin erken eğitim ve sosyalizasyona ihtiyacı vardır. Boxerlar ayrıca güçlü birer koruyucu köpektirler ve sahiplerini koruma içgüdüsüne sahiptirler.


8. Dachshund


Dachshundlar, uzun gövdeleri ve kısa bacakları ile tanınır. Bu ırk, genellikle sahiplerine sadık ve sevgi dolu bir şekilde bağlanır. Eğitilmeleri zor olabilir, bu yüzden sabır gerektirebilirler. Aktif bir yaşam tarzına uyum sağlarlar ve küçük boyutlarıyla iç mekan yaşamına uygundur. Ancak, sırt sorunlarına yatkın olabilirler, bu nedenle aşırı kilo almaktan kaçınılmalıdır.


9. Shih Tzu


Shih Tzu, küçük boyutları ve uzun tüyleri ile bilinir. Bu ırk, sevimli ve arkadaş canlısıdır. Genellikle sakin bir yaşam tarzına sahip olan insanlar için uygundur. Tüyleri düzenli tımar gerektirir ve sıcak hava koşullarında serin tutulmaları önemlidir. Shih Tzu'lar, sahiplerine sadık ve sevgi dolu birer arkadaş olarak bilinirler. Yaşam süreleri 11-14 yılları arasındadır.


10. Border Collie


Border Collie'ler, zeka ve enerji seviyeleriyle tanınır. Bu ırk, zorlu mental ve fiziksel aktivitelere ihtiyaç duyar. Eğitilmeleri kolaydır ve çobanlık yeteneklerine sahiptirler. Aktif bir yaşam tarzını benimseyenler için mükemmel bir seçenek olabilirler. Irkın enerji seviyesi yüksektir ve zihinsel uyarılma gereksinimleri vardır, bu nedenle fiziksel ve zihinsel egzersiz sağlamak önemlidir.


11.Shar Peis 


Doğru köpek eğitimi alabilirse eğer diğer köpeklerle ve çocuklarla iyi anlaşabilirler. Yabancılara saldırmazlar ama onları tanıyana kadar havlama tepkisi gösterirler. Ailesine çok hızlı bağlanır ve onlardan asla ayrılmak istemez. Diğer köpeklerle anlaşabilmesi için kesinlikle eğitim ve sosyalleştirme süreci yaşamalıdır. Boyut olarak orta boylu köpekler kategorisinde olabilecek olan bu ırkın yaşam süresi ortalama olarak 9-11 yılları arasındadır. Ev ortamına adapte olabilir ama günlük yürüyüş ve egzersizlerden çok mutlu olacaktır.


12. Havanese 


Eğitim için uygun olan bu köpek akıllı ırklardandır. Ona karşı hassas yaklaşımlar sergileyerek onları etkileyebilirsiniz. Bu köpeklere sert davranmak küçük köpek sendromuna girebilir. Oyun sever, enerjik ve ailesine bağlı bir yapısı vardır. Doğru bir şekilde eğitim ve sosyalleştirme eğitimi alırlarsa eğer diğer köpeklerle iyi anlaşırlar.  Çocuklu aileler için tercih edilebilir ama tüy döküm zamanlarına dikkat edilmelidir. Evde beslenebilecek köpeklerden olan Havanese ırkı ortalama olarak 15 sene gibi uzun bir yaşam sürmektedir ama bu uzun yaşam için iyi bir şekilde yaşamalıdır.


13. Chihuahua 


Apartmanda veya evde yaşamak için uygun olan ırklarından Chihuahua ırkı evde diğer hayvanlarla yaşamaktan rahatsızlık duymaz ve kedilerle mutlu bir birliktelik geçirebilir ama küçük bedeni yüzünden kedilerin sert davranışlarına karşı korunmalıdır. Yavru dönemlerinde köpek eğitimi ve sosyalleştirme işlemleri görürse eğer daha mutlu bir yaşam sürecektir. Bu ırkı çocuklar oyuncak gibi görüp ona kontrolsüz güç uygulayabilir bundan dolayı çocukları ısırabilir dikkatli olunmalıdır. Yaşam ömürleri ise ortalama olarak 15-17 yıldır.

 

14. Pug Köpeği 


Diğer ev hayvanları ve köpeklerle iyi anlaşacaktır. Çocuklarla oyunlar oynamayı severler. Sahibi tarafından ilgi isteyen bu ırkın sosyalleştirilmesi gerekir. Sevgiyle dolu bakışları ile evinizde besleyebileceğiniz güzel ırklardandır. Pug köpeklerinin ortalama olarak ömürleri 15 yıl olacaktır ama doğru beslenme ve yaşam standartları çok önemlidir.


15. Pomeranian Irkı


Yavru iken sosyalleştirilirse ve köpek eğitimi alırlarsa diğer köpekler ve ev halkı ile gayet mutlu bir yaşam süreceklerdir. Evde yaşaması gereken ve her zaman bir insanın bakımına ihtiyaç duyan ırklar arasındadır. Küçük çocuklarla yalnız bırakmaması gerekir. Sert oyunlardan kaçınılmalıdır yoksa sizi veya çocuklarınızı ısırabilir. Bazı türleri iyi şartlarda 20 sene gibi uzun bir yaşam geçirebilir ama ortalama olarak 15 sene yaşamları vardır. Sevecen ve heyecanlıdır. Bekçi köpeği olabilir çünkü tehdit sezdiğinde havlayacaktır.


16. Maltese Irkı


Oyunlara meraklı bir köpektir sürekli sizinle oyunlar oynamak isteyecektir. Korkusuz ve arkadaş canlısıdır aynı zamanda fazlaca enerjili olması nedeniyle sahiplerini yorabilirler. Evde yaşamaya uygun köpeklerdir. Kucakta durmayı da çok severler. Standart yaşam süreleri 12-14 yıldır ama iyi şartlarda yaşam sürerse 18 yıla kadar verimli bir şekilde yaşayabilirler.


17. Boston Terrier 

Boston Terrierler sıkcak kanlı, sevecen ve oyun sever bir ırktır. Ev içi yaşama çok uygunlar. Aileniz için çok iyi bir ev arkadaşı olacak olan Boston Terrier ırkından köpekler çok akıllıdır köpek eğitimleri konusunda verimli köpeklerdir. İnatçı olabilir ama kolay ikna edilirler küçük ödüller ile onu her konuda ikna edebilirsiniz.


18. Miniatür Schnauzer 


Köpekler ve diğer ev hayvanları ile anlaşabilen bu ırk yabancı insanlara daha mesafeli yaklaşım gösterirler. İyi bir ev arkadaşı olacak bir köpektir. Hevesli ve akıllı köpeklerdendir. Köpek eğitimleri konusunda verimli sonuç alınabilir. Ev ortamında yaşamalıdırlar ama yürüyüş ve oyun vakitleri ertelenmemelidir.

 

19. Cavalier King Charles 


İnsanlarla, köpekler ve çocuklarla iyi geçinirler. Sevimli, heyecanlıdır. Ailesine her zaman iyi niyetli olur onları mutlu etmek isteyecektir. Yabancılara karşı her zaman soğuk olacaktır. Evde yaşamak için uygun olan bu ırkın ortalama olarak 12 sene ömrü vardır. Egzersizlerinin aksatılmaması onun ruhsal ve bedensel sağlığı için çok önemlidir.


20.Pembroke Welsh Corgis 


Ailesi ile çok sıkı bir bağ kurabilir. Zeki, enerjik aynı zamanda özgüven dolu bir köpektir. Apartman ve ev içi yaşama uygun olan bir köpek ırkıdır. Kilo problemi yaşayabileceği için hem düzenli egzersiz yapmalıdır hem de düzenli beslenmelidir. Genel olarak sakindir.


21.Chow Chow 


Özgür ruhu olan köpeklerden olan Chow Chow evde besleyebileceğiniz köpek ırklarından. Çok fazla egzersize gereksinim duymazlar. Yaz dönemlerinde serin bir alanda durmayı tercih ederler çünkü kalın bir kürke sahip olmaları onların sıcaktan rahatsız olmalarına neden olur. Apartman ve ev içi yaşam sürebilirler. Bölgesini korumak isteyen ırklardandır ve diğer köpeklere karşı üstünlük kurmaya çalışır. Chow Chow sahipleri köpeklerine patronun kim olduğunu öğretmelidir bu konuda uzman köpek eğiticilerden destek almalıdır.



22.Dalmaçyalı Köpek 

Bu ırk son derece sosyal, çevik, güçlü ve dost canlısıdır. Oldukça sevimli olan bu ırk çalışkanlık ve dayanıklılık özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Enerjisi ve oyun severliği sayesinde çocuklar ile eğlenceli vakit geçirebilir. Yabancılara karşı her zaman tetikte olan dalmaçyalı evde yaşayabilecek ırklar arasındadır ancak egzersiz ve yürüyüşleri aksatılmamalıdır.

 

23.Husky 


Sibirya Kurdu için zeki, uyanık, eğlenceli, bağımsız zaman zaman inatçı ve yaramaz gibi her telden özelliğe sahip olduğunu söylemeliyiz. Zarif, asil duruşu atletik yapısı ile birleşmektedir. Oldukça aktif, yerinde duramayan kıpır kıpır bir köpektir. Güvenlik önlemini aldığınız, açık ya da kapalı bir ortamda özgürce koşması ya da yürümesi için fırsat verdiğinizde ne kadar mutlu olduğunu görmelisiniz. Böyle bir imkanınız yoksa köpeğinize uygun olan, uzun bir tasmayla yürüyüş ve koşu egzersizlerini bu şekilde tamamlayabilirsiniz. Soğuk havaya birçok köpek ırkından daha dayanıklıdır. Soğuk havada oyun oynamayı, koşturmayı severler ve -60 dereceye kadar soğuya dayanıklılık gösterirler. Çok sıcak havalardan ise rahatsız oldukları görülür. O yüzden ılıman ve soğuk iklimde daha rahat yaşarlar. Sibirya Kurdu bedeninin büyüklüğüne kıyasla, daha az yiyeceğe ihtiyaç duyar ve karşınıza tutumlu yiyiciler olarak çıkar.


24.İngliz Coocker Spaniel


English Cocker Spaniel cinsinin en belirgin karakter özelliği sıcakkanlı, neşeli, sevimli halleri ve avcılık yeteneğidir.  Cocker etrafında olup bitenlere karşı meraklı, görev bilinci yüksek ve sahibine sadık bir ırktır. Verilen görevleri başarıyla yerine getirmek, kendini kanıtlamak için çabalar ve başarıya ulaşır. İngiliz Cocker Spaniel, Amerikan Cocker cinsine göre daha fazla avcılık ve koruyuculuk yeteneğine sahiptir. İngiliz Cocker Spaniel ailesine çok bağlıdır. Sevdikleriyle etkileşim içinde olmak, birlikte zaman geçirmek ve ailesiyle oyunlar oynamak onlar için önemlidir. Yeni insanlarla tanışmak, çocuklarla,  evcil hayvanlarla ve köpeklerle oyunlar oynamak keyif alır, mutlu olurlar. Cocker sosyal ve arkadaş canlısı bir köpektir. Bazı Cocker’ların çekingen ve utangaç davrandığı görülebilir ancak erken yaşta sosyalleştirilmeye başlanılırsa bu durum kolaylıkla aşılacaktır.

 

25.Danua


Danua heybetli, büyük ve güçlü yapılı bir köpek olmasına rağmen sevdiklerine karşı çok sıcak ve sevgi dolu bir ırktır. Cesur, güvenilir, sahibine ve sevdiklerine sadık arkadaş canlısı karakter özelliklerine sahiptir. İyi yetiştirildiği zaman, en iyi huylu köpekler arasında yer alırlar. Oyun oynamayı seven, yabancı insanlar ve çocuklarla iyi anlaşan bir cinstir. Danua’nın sevdiklerinin savunmaya ihtiyacı olduğunu hissetmediği ve düşünmediği sürece herkesle iyi anlaştığı görülür. Sevdiklerinin tehlikede olduğunu sezerse, koruyucu ve bekçi köpek olurlar.
Danua köpeği ailesine ve sevdiklerine bağlı ve koruyucudur. Sevimli, tatlı ve sevgi dolu olmalarına rağmen uyanık, tetikte yapılarıyla evlerini çok iyi korurlar. Büyük görünümü ve uyanık yapısıyla eve gelen davetsiz misafirleri korkutmaya yetecektir. Her ne kadar sıcak, nazik olsalar da yumuşak değillerdir ve yeri geldiğinde cesur, güçlü bir tavır sergilerler.
Kangal, Dogo Arjantin, Saint Bernard, Maltipoo, Newfounland, Bullmastiff, Pitbull, Cane Corsa, Kafkas Çoban köpeği, Rottweiller,Boerboel,Komondor…
Her bir köpek ırkı, sahiplerine uyum sağlama konusunda farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, bir köpek sahiplenmeden önce, ırkın ihtiyaçlarına ve kişiliğinize uygun olup olmadığını iyice değerlendirmelisiniz. Köpek sahiplenmek büyük bir sorumluluktur ve köpeğinizle uzun ve mutlu bir ilişki kurmanız için dikkatli bir seçim yapmak önemlidir. Mutlu patili günler…

Veteriner Hekim Ece SICAKYÜZ

Etiketler: Uyumlu Köpek Irkları
Ekim 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
ÜYE GİRİŞİ ÜYE OL
HESABIM HESABIM FAVORİLERİM SİPARİŞLERİM
YARDIM SİPARİŞ TAKİBİ YARDIM