Gıda Alerjileri

Gıda Alerjileri

Gıdanın kendisine olan duyarlılığa ve gıda katkı maddelerine karşı oluşan olumsuz tepkilere gıda alerjisi diyoruz. Gıda alerjisi çoğunlukla bağışıklık sistemini uyarır. Gıda intoleransı ise gıda zehirlenmesi gibi bağışıklık ile ilgisi olmayan bir cevaptır. İshal ve kusma gibi sindirim sisteminde belirtiler gösterir.

Olumsuz gıda reaksiyonları dermatolojik vakaların %10-20 sini oluşturmaktadır.

Köpeklerin gıda alerjilerine ırk ve cinsiyet yatkınlığı yoktur. Fakat atopili köpekler gıda alerjisine daha duyarlıdır. Atopiye yatkın olabilecek başlıca ırklar ‘’Dalmaçyalı, collie, cocker, labrador, poodle, alman çoban köpeği, golden, ve boxer ‘’dır.

Aslında gıda alerjisi kedilerde, köpeklerden daha yaygındır. Cinsiyet ve yaş yatkınlığı yok desek de 4-5 yaşlarında daha sık görülür. Siyam ve melezinde ırk yatkınlığı da fazladır.

İleri gelen alerji belirtileri arasında sindirim sistemi bulgularına ilaveten mevsimsel olmayan generalize kaşıntı yer alır.

Her kaşıntı, deri lezyonu ve sindirim sistemi şikayetleri alerji kaynaklı olmayacağı için teşhiste uygulanabilecek birkaç yoldan bahsedelim.

Klinisyen veteriner hekiminiz detaylı mikroskobik sahada yapılan deri muayeneleri ile kaşıntıya sebep olabilecek primer deri hastalıkları elimine edecektir.

İntradermal deri testleri ve serolojik testler gıda alerjilerini belirlemede yeterli olmamaktadır.

Kesin teşhis için en uygun metod gıda eliminasyon ve provokasyon testidir.

Gıda eliminasyon testlerinde uyulması gereken diyet hipoalerjenik olmalı ve tek bir protein kaynağı içermelidir.

Alerjiye sebep olabileceği düşünülen maddelerin diyetten çıkarılıp tekrar eklenmesi prensibine dayanan gıda eliminasyon - provokasyon diyeti haftalar alacak, gözlem gerektirecek bir süreçtir. Her ne kadar zaman alıcı olsa da alerjileri belirlemedeki en etkin yoldur.

Bu süreç içerisinde can dostunuzun en büyük destekçisi olan sizlere rol düşmektedir

Daha detaylı klinik bilgi gerektiren durumlarda lütfen klinisyen hekiminize danışınız.

Örneğin can dostunuzun tavuk gibi herhangi bir gıda ürününe alerjisi var diyebilmek için hekiminizden ilgili testleri talep etmelisiniz. Yani elimizde herhangi bir bilimsel sonuç olmadan yapılan çıkarımlar beslenmeyi suçlamaktan başka bir şey değildir.

Barf beslenme ile ilgili sorularınızı ise [email protected] üzerinden veya web sitemizdeki veteriner hekime sor formlarından bize ulaştırabilirsiniz.

 

Etiketler: besin alerjisi, hayvanlarda besin alerjisi
Temmuz 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
ÜYE GİRİŞİ ÜYE OL
HESABIM HESABIM FAVORİLERİM SİPARİŞLERİM
YARDIM SİPARİŞ TAKİBİ YARDIM