1.KÖPEKLERDE TUVALET EĞİTİMİ NASIL OLMALIDIR?
Yavru Köpekler İçin Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi genellikle evde beslenen hayvanlar için gerekli bir eğitimdir. Tuvalet eğitimi sizin belirlediğiniz ev içerisindeki bir bölge yada dış mekandaki bir alan olabilir. Ev içerisinde yavrunun belirlediğiniz bölgeye tuvaletini yapmasını istiyorsanız iç mekan tuvalet eğitimi metodunu kullanmanız gerekmektedir, eğer yavrunun tuvalet ihtiyacı duyduğu zamanlarda dışarı bir mekana tuvaletini yapmasını istiyorsanız dış mekan tuvalet eğitim metodunu kullanmanız gerekmektedir.
Yavru köpek eve geldiği andan itibaren tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Bu eğitim sizin düşündüğünüz gibi zor olan bir eğitim değildir. Sadece yapmanız gereken yavruyu eğitim süreci içerisinde sürekli kontrolünüz altında tutmak ve biraz sabırlı olmanızdır.
İlk olarak köpeğin tuvaletini nereye yapması gerektiğine karar vermeniz gereklidir. Evin içerisinde bir yere mi, yoksa dışarıya mı? Buna karar verdikten sonra eğitime geçebiliriz. İki ayrı yer olduğuna göre iki de ayrı eğitim şekli bulunmaktadır. Eğitim metodunu anlatmaya geçmeden önce yavrunuzun tuvalet sorunlarını en aza indirgemek ve tuvalet gereksinimini düzene sokmak için önemli bazı bilgiler vermek isteriz.
Köpekler yemeklerini yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvalet yapma gereksinimi duyarlar bu bizim işimizi kolaylaştıracaktır çünkü yavrunun en azından en çok hangi zamanlarda tuvalet gereksinimi duyduğunu biliyoruz. Yapmamız gereken gerekli sıklıklarda düzenli vakit dilimlerinde küçük dostunuzayavru köpek mamasını vermek, belirlediğimiz zaman periyotları dışında yavruya kesinlikle mama vermeyerek yavrunun tuvalet gereksinimlerini kontrol altına almaktır. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir ne kadar sıklıkta hangi zaman periyotlarında yavruya mama vermek en doğrudur. Mama miktarını sabit tutup eğitim programı sürecinde mama vermeyi sıklaştırmak en doğrusu olacaktır fakat yine de köpek maması verme miktarı ve sıklığını için veterinerinize danışmanız gereklidir. Bu sıklık günde 6 öğünü geçmemelidir, eğitim sürecinde akşam 6 'dan sonra yavruya kesinlikle mama vermeyiniz ve akşam saat 7'den sonra su verme işlemini de belirli bir süre askıya almamız gerekmektedir bundaki amacımız geceleyin hayvanı gözetlememiz zor olacağından oluşabilecek hataları bir nebze önüne geçmektir. Mama verdiğimiz saatler dışında köpek maması ve su kabınıhayvanın önünde bulundurmamamız gerekmektedir.
Eğitim süresinde yavru köpeğinizle bir kişinin ilgilenmesi en doğru olanıdır. Yavru köpekler sadece yemek ve sularını içtikten sonra tuvalet gereksimi duymazlar, Uyandıktan sonra, ya da eğlenceli bir oyun esnasında tuvaletini yapmak isteyecektirler. Tuvalet ihtiyaçlarını size anlatmak için yeri koklayarak, telaşlı bir biçimde daireler çizerek ya da oyunun ortasında birden durgunlaşarak belirtir. Böyle anlarda hazırlıklı olmalı ve yavrunun tuvalet ihtiyacını gidermek istediğini anlamalısınız. Eğitim süresi içerisinde, köpeğinizin yemek saati dışında başka bir yiyecek vermediğinizden emin olun. Çünkü alacağı her ek besin yavrunun sindirim sistemini çalıştıracak ve tuvalet eğitiminin başarısını ve süresini uzatacaktır.
Yavru Köpeklerin Tuvaletini Ev İçerisinde Bir Yere Yapması İçin Gerekli Olan Eğitim
Yavru köpek ihtiyacı geldiği anda düşünmeden oranın neresi olduğunu umursamadan ihtiyacını giderecektir. Bu da evde hoş olmayan kötü bir koku oluşmasına neden olacaktır. Eğitime başlamadan önce eğer yavru ev içinde bir yere tuvaletini yapmış ise o bölge mutlak suretle hijyen sağlanacak şekilde temizlenmelidir, iyi temizlenmeyen bir bölge yavrunun bundan sonraki tuvalet ihtiyaçlarını gidermesi için uğrağı haline gelecektir. Bu da boşa harcanmış bir eğitim sürecini getirecektir. Evi temizledik ve koku bırakmadık o zaman eğitim sürecine geçebiliriz. İlk olarak yavrunun tuvaletini yapması gerektiği bölgeyi seçmeliyiz bu bölge sizin hayvanı sürekli takip edebileceğiniz ve de hayvanın kolaylıkla ulaşabileceği bir nokta olmalıdır. Seçtiğimiz bölgenin bir bölümüne gazete kağıtlarıyla kapladık ilk etapta gazete sayfalarının miktarı ve alanı geniş tutulmalıdır. Köpeğinizin tuvalet gereksinimi duyduğu durumlarda hayvan bu mekana getirilmeli ve tuvaletini yapana kadar bu alanda tutulmalıdır.
Yavru ilk başlarda tuvaletini gazete yerine dış alana yapabilir bu zaman yapmamız gereken kaza olan bölgedeki dışkıyı gazete kağıdına değdirerek kokunun gazete kağıdına geçmesini sağlamak ve daha sonra kaza olan yeri koku kalmayacak şekilde temizlememiz gerekmektedir. Köpeğin tuvalet ihtiyacını eğer başarılı bir şekilde yapmışsa ona övücü sözlerle ona doğru bir şey yaptığını belirtmeliyiz bu ''aferin'' gibi övücü bir söz olabilir. Hatta onaköpek ödül mamalarından vererek bu davranışınız ödüllendirebilirsiniz. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gazete kağıdına yapmasına alıştıktan sonra gazete kağıtlarını yavaş yavaş azaltarak hayvanın tuvalet yapması gereken alanı daraltarak onu sabit bir alana tuvalet yapması için yönlendirebilirsiniz. Eğitim alanında yavruyu kesinlikle cezalandırmayın bu bölgede yavru en çok övgüyü hak ettiği zamandır. 1 haftalık bir zaman dilimi içerisinde bu eğitimi başarıyla tamamlamış olacaksınız. Artık köpeğinizle, sizi daha rahat ve mutlu günler bekliyor.
Yavru Köpeklerin Tuvaletini Ev Dışarısında Bir Yere Yapması İçin Gerekli Olan Eğitim
Bir yavru sahibi oldunuz ve yavrunun ev içinde bir bölgeye değil de dış mekanda bir yere tuvaletini yapmasını istiyorsunuz. Köpeklerin yemek ve su ihtiyaçlarını giderdikten sonra tuvalet ihtiyacı duyduklarını daha öncede söylemiştik bu zaman içerisinde köpeğinizin yemeğini yedikten 5 ile 10 dakika içerisinde tuvalet gereksinimi olacaktır, bu zaman dilimi içerisinde yavruyu dışarı çıkarmalısınız. Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onuköpek ödül mamasıyla ödüllendirin. Köpeğinizi bir daha dışarı çıkardığınız zaman tuvaletini yaptığı alana tekrar götürün bu alana köpeğiniz tuvaletini tekrar yapacaktır. Bir zamandan sonra artık köpeğiniz bu bölgeye geldiğinde tuvalet gereksinimini bu alanda giderecektir. Bu uygulamayı rutin bir şekilde sürdürün. Yavrunuzu ilk günlerde 3 veya 4 kere dışarı çıkarmanız gerekebilir. Bu eğitimi verirken aynı saatlerde köpeğinize yemek vermeyi ve yine aynı saatlerde köpeğinizi dışarı çıkarmaya özen gösterin. Eğer dışarı çıkarma işlemini rutin bir şekilde devam ettiremezseniz bu eğitimde başarı sağlamanız gerçekten çok zor olacaktır. Yavrunuz yetişkin olduğu dönemlerde mama verilmesi günde 1 öğüne düşürülecektir fakat yine de bu dönemlerde köpeğinizi günde en az 2 kere dışarı çıkarmanız gerekecektir.
Gezdirme işlemleri sabah ve aksam saatlerinde gerçekleşebilir bu zaman periyodunu kendinize en uygun olan biçimde ayarlayabilirsiniz. İmkanınız varsa köpeğinizi daha fazla dışarı çıkarmanız onun sağlığı için daha iyi olacaktır ve köpeğinizi dışarı çıkarırken kontrolün sizde olması için muhakkak köpek tasması kullanmanızı öneriririz.
TUVALET EĞİTİMİ 2
Köpekler doğaları gereği yaşam alanlarının dışındaki emilebilir zeminlerde tuvalet ihtiyaçlarını giderme eğilimindedirler. Bu noktadan yola çıkarsak, sahiplerinin yanlış yönlendirmelerini devreden çıkardıktan sonra olgunluk yaşına geldiği halde tuvalet eğitimi almamış köpek yoktur. Önemli olan sadece doğru olanı bulmaları için gereken olgunlaşma sürecini sabırla beklemek ve küçük püf noktalara dikkat ederek gelişmekte olan doğru davranışı boykot etmemektir. Kısa zamanda büyük beklentilere girmeniz köpeğiniz için de, sizin için de hayal kırıklığı olacaktır.
Her şeyden önce evinizde ortalama 15 yıllığına konuk olarak aldığınız canlının başka bir canlının bebeği olduğunu ve yapacağı tüm hareketleri sevgiyle karşılayacak hormonlarla ve doğayla kutsanmış bir annesi olduğunu unutmamalısınız.
Eve gelen bu bebek canlının başlangıçta gün içerisinde pek çok kez tuvalet ihtiyacı olur. Her seferinde dışarı çıkmak mümkün değildir; sıklıkla dışarı çıkış imkanı olsa dahi, tamamlanmamış aşı programı buna engel olabilir. Bu nedenlerle tuvalet ihtiyacı bir süre yaşam alanı içerisinde çözülecektir; yaş büyüdükçe kasların gelişmesine paralel olarak bu ihtiyacın sıklığı da giderek azalacaktır. Ancak bu dönemden sonra tuvalet çözümü için yaşam alanlarının dışında bir alan seçebilirsiniz. Sonuçta tuvalet eğitimini "ev içi eğitim” ve "ev dışı eğitim” olarak ikiye ayırabiliriz.
Ev İçiTuvalet Eğitimi:
Ön bilgi:Kazalar sonrası ev temizliği için asla amonyaklı temizlik ürünleri kullanmayın. Amonyak köpekleri temizlediğiniz alana tekrar tuvalet yapmaya teşvik edecektir. Pet-shoplarda "sihirli damlalar-tuvalet eğitimi damlası” olarak satılan tüm kokular amonyak içermektedir.
Ev içerisindeki eğitimin temelini, alan sınırlandırmak olarak kabul edebilirsiniz. Köpeklerin yattıkları alana tuvaletlerini yapmaktan hoşlanmamalarını kullanarak, bu sınırlandırdığınız alanda yatağının uzağında hasta pedi ya da gazete ile kaplanmış emici alanlar oluşturursanız, kafaları karışmadan doğru alana gitmelerini sağlayabilirsiniz. Alan sınırlandırmayı, köpeği (dolayısıyla çiş ve kakayı), kendinizden uzakta tutmak için bir alana kapatmak şeklinde uygularsanız, sadece sorunun siz görmeden büyümesini sağlarsınız.
Önemli olan köpeğinizin her şeyi öğrenmek için büyük bir açlık içerisinde geçireceği bu dönemi sizin yanınızda, sizi izleyerek geçirmesidir. Sizin yanınızda ne kadar çok zaman geçirirse, bu, eğitimi açısından o kadar yararlı olacak, kendi türünün konuşmadığı insan iletişim dilini öğrenmek için beyni tekrar etme şansı bulacaktır. O yüzden ırkının büyüklüğüne göre taşınabilen sınırlı alanlar yaratabilmeniz ve bu sayede, o an aktif olarak onunla ilgilenmeseniz bile sizi izleyebilmesi çok önemlidir. Eğer köpeğinizi oda gibi bir alanda sınırlandırmayı planlıyorsanız, kapıyı kapatmak yerine sınırlandırdığınız alanı barikatla veya parmaklıklı bebek kapıları ile kapayarak köpeğinizin eve dahil olmasını sağlayabilirsiniz; bu, eğitimini pozitif olarak etkileyecektir.
Sınırlı alanlar sizin işiniz olduğu zamanlarda kullanmanız içindir. Bebek bir köpek büyürken sahibiyle farklı mekanlarda kaliteli ve yoğun bir zaman geçirmelidir ki, ileriki hayatında her ortama uyum sağlayabilen, sorunsuz bir yaşam ortağına dönüşsün. Eğer sınırlandırılan alanı köpek ve tuvalet sorunundan kurtulmak için köpeğin hapsedildiği bir düzleme taşırsanız, köpeğinizle birlikte sorunlarınızı da büyütürsünüz.
Evde olduğunuz ve konsantrasyonunuzun köpekte olduğu her an, köpek ev içinde serbest bırakılmalıdır. Ufaklık, gözünüz üzerindeyken yanlış yere tuvaletini yapmış olsa bile, gazete ya da hasta altı pedi altına itilerek ödüllendirilmelidir. Hiçbir şekilde yanlış yere çiş/kaka yaptığı için kızılmamalıdır. Böyle bir durumda kızmak, yanlışın altını çizmeye yarar; hatta ileri durumlarda kendi kakasını yeme (kaprofaji) gibi davranış sorunlarına neden olabilir. Empati kurmayı unutmayın; bu, insan bebeğinin bezine yaptığı dönem gibi büyüdükçe çözülecek bir sorundur ve hızlanmasını sağlayacak sihirli bir değnek yoktur. Sabırlı olduğunuz takdirde, köpeğinizin cinsel olgunluğa ulaştığı dönemde (dişilerde 6-8 ay, erkeklerde biraz daha geç), sorun tamamen ortadan kalkacaktır; yeter ki siz bu dönemi hızlandırmak adına köpeğinizi korkutarak, aranızda gelişen bağı yıpratarak sizden uzaklaştıracak davranışlar içerisine girmeyin.
Eğer köpeğinizin devamlı kullandığı bir nokta keşfettiyseniz, onunla hiç inatlaşmadan doğru noktanın orası olduğunu kabul edip oraya bir hasta altlığı ya da gazete serin. Bunu uygulaması imkansız bir alandaysanız, tüm alanı kolonya ile yıkamak, çoğu zaman tekrar oraya gitmesine engel olacaktır.
Bu dönem içerisinde köpeğinizin öğünlerini sabitlemek tuvalet eğitimi sırasında biyolojik saatini takip etmenizi ve böylece köpeğinizin tuvalet saatlerini öğrenmenizi sağlar. Başlangıç aşaması için bir günlük tutmanız, ufaklığın doğru zamanda doğru yerde bulunması ve yapması gereken yere tuvaletini yaptığında ödüllendirilmesi çok önemlidir. Unutmayın, ödül cezadan daha algı açıdır.
Dışarıda Tuvalet Eğitimi:
Ön bilgi:Dışarıda tuvalet eğitiminin temel taşı sokağı da evinizmiş gibi temiz bırakmaktır. Köpeğinizin yapmış olduğu dışkıyı bir kağıt parçası veya poşet ile toplayıp mutlaka çöpe atın.
Dışarıda tuvalet eğitimine tam olarak geçiş köpeğin 6. ayını doldurmasını bulabilir. Daha önceki dönemlerde dışarıya çıkarmak, günde 4-5 kereden fazla tuvaletini yapan köpeğiniz için çok zahmetli olacaktır; çıkarsanız dahi, bu süreçte henüz aşı programı tamamlanmamış olacağından, başka köpeklerle temas etmemesine özen göstermeniz gerekmektedir. Oyun oynamak için dışarıya çıktığınızda da, dışarıda tuvaletini yaptığı zaman onu mutlaka ödüllendirmelisiniz.
Başlangıçta günlük öğünlerini sabitlediğiniz köpeğinizi belli bir program dahilinde, aynı saatlerde aynı alana çıkarmanız gerekmektedir. Sıkıcı gibi görünse de bu sistemi en az 3 ay kadar atlamadan sürdürmelisiniz. İlk haftalarda günde 4 kez olan ve ortalama 30-60 dakika arası değişen dışarı çıkış periyotları her ay bir sefer azalarak en sonunda sabah ve akşam olmak üzere köpeğinizin ömrü boyunca devam etmelidir.
Tuvalet eğitimi oturana kadar hayvan sahiplerinin en sık yaptığı hatalardan biri köpeklerini tasma ile dışarı çıkardıklarında farklı alanlara götürmeleri ve uzun yürüyüşler yaparak aynı zamanda tuvalet ihtiyacını çözmesini beklemeleridir. Böyle bir durumda heyecanlı köpeğiniz ilgisini çeken çevreyi izlemekle, kelebek-kuş kovalamakla yetinecek ve tuvaletini eve saklayacaktır.
Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını giderebileceği güvenli alanı bulduktan sonra bu dönemde düzenli olarak aynı noktaya gitmelisiniz. Eğer mümkünse, köpeğinizi serbest bırakmalı ya da tasmasını mümkün olduğunca uzun tutmalısınız. Bu süre içerisinde çevresiyle iletişime geçebilmesi için onunla ilgilenmemelisiniz.
Başlangıçta evi tuvalet için doğru yer olarak öğrenmiş olan köpeğiniz dışarıda olduğu sürece tutmaya çalışacaktır. İlk tuvaletini "kazara” dışarı yaptıktan sonra köpeğinizi ödüllendirirseniz, arkası çok hızlı gelecektir.
Özellikle dişi köpekler sahipleri çok yakınken tuvaletlerini yapmaya çekinebilirler; buna da küçük bir nüans olarak dikkat etmelisiniz.
Evde veya dışarıda, tuvalet eğitimi süresince kontrol edilmesi en zor olan, gece sabaha kadarki zaman dilimidir. Bunun için köpeğinizi evde bağlayabilir ya da "crate” denilen büyük köpek kafeslerinden edinip köpeğinize gece içinde uyuyacağı bir "oda” verebilirsiniz. Eğer bu iki yol size acımasız geliyorsa, ilk tuvalet genelde sabah 05:00 civarı şekillendiğinden, zamanınızı buna göre ayarlamanız gerekmektedir.
Basit bir rutin oluşturursanız ve köpeğiniz bunun bozulmayacağından emin olursa, tuvaletini tutmaya başlayacaktır. Dönem dönem mucizevi şekilde çözülmüş gibi görünse de, bu süreç köpeğiniz cinsel olgunluğa erişinceye kadar asla istediğiniz kadar düzgün olmayacaktır. Sabırlı olmalısınız.
Evde her dakika çiş temizlerken tuvalet eğitimi gözünüze imkansız gibi görünse de, bir gün bir bakacaksınız ki köpeğiniz asla eve tuvalet yapmayan akıllı bir çocuk olmuş.
En güzel dişi köpek isimleri
Gofret, Angel, Arap, Baby, Bal, Bambi, Barby, Bebek, Bella, Benek, Betsy, Betty, Beyaz, Bıdık, Biber, Blacky, Boncuk, Bonnie, Bony, Brandy, Candy, Cano, Carmen,Charlie, Cindy, Cici, Cina, Cindy, Coco, Cookie, Çakıl, Çıtır, Daisy, Deyzi, Dino, Dolly, Doly, Dost, Duman, Dusty,Düşes, Ece, Emma, Fındık, Fıstık, Garip, Gina, Ginger, Gipsy, Gizmo, Goldie, Gümüş, Gypsi, Hera, Honey, İrma, Jade, Jenny, Jessy, Joy, Junior, Kara, Karabaş, Karakız,Karam, Karamel, Katia, Kirpik, Kizim, Kontes, Köpük, Kuki, Kurt, Küçük, Lady, Laika, Leydi, Lili, Linda, Liz, Liza, Lokum, Lola, Lolita, Lucky, Lusi, Lusy, Magie, Maya, Melissa, Mia, Miço, Miki, Mini, Minik, Mişa, Molly, Nala, Nana, Nancy, Nazlım, Nicky, Niki, Noel, Pamuk, Panço, Papi, Pati, Pirtik, Pia, Ponpon, Prenses, Puffy, Puik, Puki, Puppy, Raşa, Reks, Rita, Rita, Roxy, Sacha, Sally, Sam, Samba, Sandy, Sasha, Shila, Sindy, Sisi, Snoppy, Sofi, Sophie, Sultan, Susam, Suzi, Şans, Şeker, Şiba, Şila, Şirin, Şiva, Tango, Tara, Tarçin, Tekila, Tess, Tina, Tintin, Tony, Topak, Topik, Tosun, Venüs, Viki, Yağmur, Zeyna, Zeytin, Zilli
En güzel erkek köpek isimleri
Alex, Alf, Alfred, Arap, Ares, Arthur, Asil, Aşkım, Ateş, Badi, Baksi,Bambam, Bandy, Barney, Barnie, Barny, Baron, Bart, Baxi, Beyaz, Bıdık, Bizdik, Biber, Black, Blackie, Blacky, Bobi, Bobo, Boby, Body, Boncuk, Bono, Bony, Bozo, Brandy, Brawny, Bruno, Buddy, Buffy, Bulky, Bulut, Can, Cancan, Cango, Carlos, Carmen, Casper, Cesur, Champy, Charlie, Cino, Coco, Cookie, Çakıl, Çapkın, Çiko, Çirkin, Çomar, Dali, Dark, Dingo, Dino, Dobi, Dost, Duman, Dusty, Dük, Efe, Felix, Fındık, Fıstık, Figo, Fişek, Foxy, Freddy, Funny, Garip, George, Gipsy, Gizmo, Goldie, Goofy, Gorbi, Haydut, Hektor, Herkül, Hugo, İce, İgor, İvan, Jack, Jeff, Jessy, Jimmy, Joe, Johnny, Jolly, Joy, Junior, Kara, Karabaş, Karamel, Kartal, Keş, Koko, Kont, Korsan, Köpük, Kral, Kuki, Kurt, Lassie, Leo, Leon, Lokum, Lord, Luca, Lucky, Maço, Maskot, Max, Maxi, Maximus, Maxi, Micheal, Micky, Mike, Miço, Miki, Minik, Mişa, Murphy, Nero, Niki, Odin, Oğlum, Orfe, Oscar, Oskar, Rafi, Pako, Pamuk, Panço, Panda, Papi, Pascal, Pasha, Paşa, Pati, Pepe, Pepito, Pepper, Pepsi, Pluto, Polo, Ponçik, Pony, Prens, Puffy, Puik, Punto, Puppy, Rambo, Rasta, Reis, Reks, Rex, Ricky, Riki, Riko, Robi, Robin, Rocky, Rodi, Romeo, Roxy, Rudy, Rusty, Sacha, Sam, Sezar, Simba, Socrates, Sumo, Sunny, Şahin, Şans, Şansli, Şeytan, Şimşek, Tango, Tarçin, Tarzan, Taz, Teddy, Tekila, Tiger, Tobie, Tobi, Toby, Toffee, Tom, Tomi, Tommy, Tomy, Toni, Tony, Topak, Torun, Tyson, Uğur, Victor, Votka, Whisky, Yaman, Yankee, Yumoş, Zeus, Zeytin, Zorba
Dişi Köpek isimleri
ALİCE, ANGEL, ARAP
BABY, BAL, BAMBİ, BARBY, BEBEK, BELLA, BENEK, BETSY, BETTY, BEYAZ, BIDIK, BİBER, BLACKY
BONCUK, BONNİE, BONY, BRANDY
CANDY, CANO, CARMEN, CHARLİE, CİNDY, CİCİ, CİNA, CİNDY, COCO, COOKİE, ÇAKIL, ÇITIR
DAISY, DEYZİ, DİNO, DOLLY, DOLY, DOST, DUMAN, DUSTY, DÜŞES
ECE, EMMA, FINDIK, FISTIK
GARİP, GİNA, GİNGER, GİPSY, GİZMO, GOLDIE, GÜMÜŞ, GYPSİ
HERA, HONEY
İRMA
JADE, JENNY, JESSY, JOY, JUNİOR
KARA, KARABAŞ, KARAKIZ, KARAM, KARAMEL, KATIA, KIRPIK, KIZIM, KONTES, KÖPÜK, KUKI, KURT, KÜÇÜK
LADY, LAİKA, LEYDİ, LİLİ, LİNDA, LİZ, LİZA, LOKUM, LOLA, LOLİTA, LUCKY, LUSİ, LUSY
MAGIE, MAYA, MELİSSA, MİA, MİÇO, MİKİ, MİNİ, MİNİK, MİŞA, MOLLY
NALA, NANA, NANCY, NATAŞA, NAZLI, NİCKY, NİKİ, NOEL
PAMUK, PANÇO, PAPİ, PATİ, PEPSİ, PIRTIK, PİA, PONPON, PRENSES, PUFFY, PUIK, PUKİ, PUPPY
RAŞA, REKS, RITA, RİTA, ROXY
SACHA, SALLY, SAM, SAMBA, SANDY, SASHA, SHILA, SINDY, SİNDY, SİSİ, SNOPPY, SOFİ, SOPHIE, SULTAN, SUSAM, SUZİ
ŞANS, ŞEKER, ŞİBA, ŞİLA, ŞİRİN, ŞİVA
TANGO, TARA, TARÇIN, TEKİLA, TESS, TİNA, TİNTİN, TONY, TOPAK, TOPİK, TOSUN
VENÜS, VİKİ
YAĞMUR, ZEYNA
ErkekKöpek, isimleri
ALEX, ALF, ALFRED, ARAP, ARES, ARTHUR, ASİL, AŞKIM, ATEŞ
BADİ, BAKSİ, BAMBAM, BANDY, BARNEY, BARNİE, BARNY, BARON, BART, BAXİ, BEYAZ, BIDIK, BIZDIK, BİBER, BLACK, BLACKİE, BLACKY, BOBİ, BOBO, BOBY, BODY, BONCUK, BONO, BONY, BOZO, BRANDY, BRAWNY, BRUNO, BUDDY, BUFFY, BULKY, BULUT
CAN, CANCAN, CANGO, CARLOS, CARMEN, CASPER, CESUR, CHAMPY, CHARLİE, CİNO, COCO, COOKİE
ÇAKIL, ÇAPKIN, ÇİKO, ÇİRKİN, ÇOMAR
DALİ, DARK, DİNGO, DİNO, DOBİ, DOST, DUMAN, DUSTY, DÜK, EFE
FELİX, FINDIK, FISTIK, FİGO, FİŞEK, FOXY, FREDDY, FUNNY
GARİP, GEORGE, GİPSY, GİZMO, GOLDİE, GOOFY, GORBİ
HAYDUT, HEKTOR, HERKÜL, HUGO
İCE, İGOR, İVAN
JACK, JEFF, JESSY, JİMMY, JOE, JOHNNY, JOLLY, JOY, JUNİOR
KARA, KARABAŞ, KARAMEL, KARTAL, KEŞ, KOKO, KONT, KORSAN, KÖPÜK, KRAL, KUKİ, KURT
LASSİE, LEO, LEON, LOKUM, LORD, LUCA, LUCKY
MAÇO, MASKOT, MAX, MAXI, MAXIMUS, MAXİ, MİCHEAL, MICKY, MİKE, MİÇO, MİKİ, MİNİK, MİŞA, MURPHY
NERO, NİKİ
ODİN, OĞLUM, ORFE, OSCAR, OSKAR
RAFİ
PAKO, PAMUK, PANÇO, PANDA, PAPİ, PASCAL, PASHA, PAŞA, PATİ, PEPE, PEPİTO, PEPPER, PEPSİ, PLUTO, POLO, PONÇİK, PONY, PRENS, PUFFY, PUİK, PUNTO, PUPPY
RAMBO, RASTA, REİS, REKS, REX, RICKY, RİKİ, RİKO, ROBİ, ROBİN, ROCKY, RODİ, ROMEO, ROXY, RUDY, RUSTY
SACHA, SAM, SEZAR, SİMBA, SOCRATES, SUMO, SUNNY
ŞAHİN, ŞANS, ŞANSLI, ŞEYTAN, ŞİMŞEK
TANGO, TARÇIN, TARZAN, TAZ, TEDDY, TEKİLA, TİGER, TOBİE, TOBİ, TOBY, TOFFEE, TOM, TOMİ, TOMMY, TOMY, TONİ, TONY, TOPAK, TORUN, TYSON
UĞUR
VİCTOR, VOTKA
WHISKY
YAMAN, YANKEE, YUMOŞ
ZEUS, ZEYTİN, ZORBA
EN İYİ KORUMA KÖPEKLERİ TOP 10
1- Akita
Dünya üzerinde bulunabilecek en sadık köpeklerden birisidir. Bu cesur ve uyanık köpek, yabancılara karşı inanılmaz şüphecidir. Sizi ve ailenizi sürekli olarak izlemeye devam edecek, gözünü sizden ayırmadan koruyacaktır. Bu davranış Akita’nın doğal davranışıdır ve eğitim almadan bunu gerçekleştirir. Doğru bir şekilde sosyalleşme, gereksiz yere sersemlik veya saldırganlığı önleyecektir.
2- Belçika Malinois
En beğenilen köpek cinslerinden olan Belçika Malinois Polis Köpeği ve eğitimli K9 olarak tercih edilir. Bu elbette bir tesadüf değildir. Ciddi anlamda aktif, enerjik ve odak sorunu olmayan bir cinstir. Belçika Malinois doğal yeteneklerine odaklanmak için bir eğitim almalıdır. Daha da yüksek başarı elde edecektir. Doğru sosyalleşme de bu ırk için çok önemlidir. Bu şekilde köpeğiniz bilmediğiniz ya da yeni durumlarda gayet rahat olacaktır. Ayrıca aktif bir ırk olduğu için günlük aktivitesini ihmal etmemelidir.
3- Bullmastiff
Sadık ve cesur olan Bulmastiff; oyuncu hallerini avcılardan korunmak için geliştirmiştir. Büyük ve iri görünümü bile caydırıcıdır. Sahibine ya da ailesine karşı inanılmaz şefkatli ve mükemmel bir arkadaştır. Bulmastiff doğal bir koruma içgüdüsüne sahiptir. Yine de bunu organize edebilmek için eğitim alması gerekebilir.
4- Cane Corso
Tarih yolculuğunda bekçi köpeği, savaş köpeği ve avcı olarak adlandırılmıştır. İri yapısı, koyu renkli duruşu, ağır duruşu izinsiz misafirler için gerçekten caydırıcı olacaktır. Koruma iç güdüsü doğal olarak bulunduğundan, itaat eğitimi bu doğal becerilerin daha da artmasına neden olacaktır.
5- Alman Çoban Köpeği
Yoğun ve aktif bir ırktır. Sahibine ve ailesine karşı yoğun bir sadakat duygusu vardır. Eğitilebilir ve bu eğitim sayesinde harika bir bekçi köpeği olur. Zaten doğal yeteneğe sahip olan bu ırk, eğitildiğinde mükemmel sonuçlar elde edilecektir. Günlük egzersiz ihtiyacının çok fazla olduğu unutulmamalıdır. Aksi taktirde sıkıntılı bir psikolojik sorun ile karşılaşılabilir.
6- Doberman Pinscher
Dobermanlar agresif bir ırk olarak tarih boyunca nam salmışlardır. Ancak bu yanlış bilinen ve yanıltıcı bir bilgidir. Bu ırk bekçi olarak yetiştirilmiş olsalar da, ailelerinin yanındayken şapşal, şefkatli ve uysal bir yapıya sahiptirler. Aşırı bir tehlike sezmedikleri sürece, yabancılara karşı tereddütlü olmazlar. Irkın genel özelliğinden dolayı, eğitim almasalar bile çoğu ırk köpeklerinden daha iyi korumacı davranabilirler. Bununla birlikte eğer mükemmel bir bekçi yaratmak istiyorsanız, itaat eğitimini aldırmanız önemlidir.
7- Comondor
Afrika örgüsü saç modeline benzeyen, beyaz ve upuzun tüyleri ile tanınan bu ırk, adeta makarna paspaslara benzemektedir. Bu görüntü ise sizi kesinlikle yanılmasın. Comondor cinsi Macaristan bölgesinde ortaya çıkmış, büyük, güçlü ve cesur ırklardan biridir. Ailesine karşı çok sadık ve şefkatli olmasına karşın, yabancılara karşı acımasızdır. Cins çok dikkatli bir eğitim sayesinde iyi şekillenebilecek bir koruma doğasına sahiptir. Cinsin farklı durumlarla karşı karşıya kalmamasına karşın sosyalleşmesi önerilmektedir.
8- Rodezya Ridgeback
Tarihsel olarak av köpeği olmasına rağmen, Rodezya Ridgeback ailesine karşı doğal olarak koruma eğilimi göstermektedir. Aynı şekilde sahiplendiği ailesine yoğun bir sadakat duyar. Irkın genel özellikleri içinde arkadaş meraklısı, şefkatli ve asil olması göze çarpar. Temel itaat eğitimi, köpeğin ana yapısını ortaya çıkarmak için esastır. Bu eğitimde doğal olan bekçi köpeği yapısının ön plana çıkarılması mümkün olacaktır. Sizi dinlemesi genelde zor olur ama eğitimle bunu rahatlıkla aşabilirsiniz. Günlük egzersiz isteği yüksek olduğundan, bu konuda onu mutlu etmeniz önemlidir.
9- Rottweiler
Agresif bir karaktere sahip olarak tanınan diğer bir ırktır. Aslında bu ırk çok farklı iki huya sahiptir. Sahibinin yanında şapşal bir sevgili olabilirken, bir anda korumacı ve savunmacı şekilde hareket edebilir. Bir Rottweiler size güvendiğinde, size sadık ve şefkatli davranır. Bununla birlikte bekçi köpeği olarak en ufak bir tehdit algıladığında, ciddi anlamda saldırgan ve korumacı olur. Yabancılara kesinlikle tereddütlü yaklaşır. Doğasında inancıdır. Uygun şekilde eğitildiğinde mükemmel bir bekçi köpeği olacağından şüpheniz olmasın. Bu cins sosyalleşmesi önemli bir ırktır. Ayrıca aktif bir tür olduğu için egzersizleri ihmal edilmemelidir.
10- Tibet Mastiff
Tibet Mastiff nihai bir bekçi köpeği olabilir. Hiç kimse bu büyük, dikkatli, güçlü ve korkutucu köpeği geçemez. Tarihsel gelişimine de bakıldığında bu ırk genelde bekçi ve çoban köpeği olarak kullanılmıştır. Genetiğinde tamamen korumacı bir kan dolaşmaktadır. Ailesi çevresinde rahatlıkla dolaşırken, yabancılara karşı inanılmaz dikkatli ve temkinlidir. Bir yabancı tarafından tehdit edildiğinde onu sakinleştirmek gerçekten zordur. Dışardan bakıldığında en şefkatli cinslerden olmasa da, sizi ve ailenizi en iyi şekilde koruyacaktır. Sosyalleştirdiğinizde ve itaat eğitimini iyi bir şekilde aldığında harika bir bekçi, iyi bir arkadaş olacağından emin olabilirsiniz.
Kedi Cinsleri ve Irkları nelerdir ?
Persian Kedisi
Karakter: Sakin, sevecen
Tüy Yapısı: Uzun tüylü, tüy bakımı gerektirir.
Eğitim: Kolay öğrenir,
Tarifi: Ilımlı karakteri ev içi beslemede idealdir.
Çocuklarla Uyumu: Asla sorun çıkarmaz.
Yatkın Olduğu Hastalıklar: Anatomik yapısından dolayı göz ve kulak hastalıklarına yatkınlığı vardır.
Daha Fazla Bilgi: Eğer evde bir köpeğiniz ya da kediniz varsa Persina kedisini düşünmeden tercih edebilirsiniz.
Siyam Kedisi
Karakter: Sıcak kanlı, arkadaş canlısı
Tüy Yapısı: Kısa tüylü, zahmetsiz tüy bakımı
Eğitim: Kolay öğrenir,
Tarifi: Biraz fazla konuşur. Siz onun mutsuz olduğunu düşşünseniz de aslında o daha fazlasını istemektedir.
Çocuklarla Uyumu: Asla sorun çıkarmaz.
Yatkın Olduğu Hastalıklar: Kabızlık, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kulak problemleri, diş ve diş eti problemleri
Daha Fazla Bilgi: Büyüleyici göz rengi ile adeta kedileri kıskandıracak güzelliktedir. Gururlu ve havalıdır.
Scottish Fold
Karakter: Evcil, sakin, tam bir ev kedisi
Tüy Yapısı: Kısa tüylü, zahmetsiz tüy bakımı
Eğitim: Kolay öğrenir, sakin mizaçlı
Tarifi: Kıvrık kulakları ile ilgiyi üzerine çekmekte üzerine yoktur. Yabancılardan çok hoşlanmaz.
Çocuklarla Uyumu: Çocuklara karşı temkinli olsa da alıştığında çocuklar onun için tam bir oyun arkadaşıdır.
Yatkın Olduğu Hastalıklar: Sindirimsistemi rahatsızlıkları, kulak problemleri, kemik ve kıkırdak rahatsızlıkları genetikrahatsızlığıdır.
Daha Fazla Bilgi:Tam bir İskoçyalı'dır, güvenmekte biraz zamana ihtiyacı vardır.
British Shorthair
Karakter:Aile bireyleri ile sımsıkı bağlar kurar.
Tüy Yapısı:Kısa tüylüdür fakat fazlaca tüy dökümü yaşar.
Eğitim:Kolay öğrenir, sabırlıdır, barışçıl ve sevgi doludur.
Tarifi:Sakin karakteri ile adeta etrafındakileri kendisine bağlar. Boğazına düşkündür ve açlığa dayanamaz.
Çocuklarla Uyumu:Çocuklar için en iyi oyun arkadaşıdır.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Sindirim sistemi rahatsızlıkları, idrar yolu problemleri. deri hastalıkları
Daha Fazla Bilgi:Üzerine vazife olmayan şeylere karışmaz, sakin ve sevecen bir yapıya sahiptir.
Ragdoll Kedisi
Karakter:Arkadaş canlısı
Tüy Yapısı:Orta uzunlukta tüylüdür fakat fazlaca tüy dökümü yaşar. Tüy bakımı gerektirir.
Eğitim:Kolay öğrenir, sabırlıdır, barışçıl ve sevgi doludur.
Tarifi:Sessiz, sakin ve duygulu bir cinstir.
Çocuklarla Uyumu:Çocuklar ve aileler için oldukça uyumludur.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Sindirim sistemi rahatsızlıkları, idrar yolu problemleri, obezite, kemik ve eklem hastalıkları
Daha Fazla Bilgi:Ortalama 15-20 Kg ağırlığa kadar büyümektedir. Bu sebeple doğru besleme yöntemi uygulanmalı ve besleme kurallarına uyulmalıdır.
Habeş Kedisi
Karakter:Aile yaşantısına uyumlu
Tüy Yapısı:Kısa tüylü, fazla tüy bakımı gerektirmez.
Eğitim:Kolay öğrenir, aile fertleri ve diğer evcil hayvanlarla uyum içerisindedir.
Tarifi:Sert mizaçlı olmasına rağmen oldukça yumuşak bir karaktere sahiptir.
Çocuklarla Uyumu:Çocuklar ve aileler için oldukça uyumludur.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Sindirim sistemi rahatsızlıkları, idrar yolu problemleri, obezite, kemik ve eklem hastalıkları
Daha Fazla Bilgi:Ağız ve diş eti hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, deri problemleri.
Maine Coon
Karakter:Aile yaşantısına uyumlu, özellikle sokak gezmelerinde iyi bir dost
Tüy Yapısı:Uzun tüyü sık bakım ve taranma ister. Tüylerin ince yapısı ile keçelenmeye çok yatkındır.
Eğitim:Kolay öğrenir, aile fertleri ve diğer evcil hayvanlarla uyum içerisindedir.
Tarifi:Sert mizaçlı, atletik ve iri cüssesinin altında naif bir kal yatar.
Çocuklarla Uyumu:Çocuklar ve aileler için oldukça uyumludur.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Herhangi bir hastalığa yatkınlığı yoktur.
Norveç Orman Kedisi
Karakter:Çevreye kolay adapte olur. İçgüdüsel olarak oldukça şüphecidir.
Tüy Yapısı:Uzun tüyü sık bakım ve taranma ister. Tüylerin ince yapısı ile keçelenmeye çok yatkındır.
Eğitim:Kolay öğrenir, aile fertleri ile güvendiğinde tamamen teslim olur.
Tarifi:Sert mizaçlı, atletik ve iri cüssesinin altında naif bir kal yatar.
Çocuklarla Uyumu:Fazla müdahaleyi sevmese de, oyuncudur.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Herhangi bir hastalığa yatkınlığı yoktur. Erkeklerde idrar yolu hastalıklarına yatkınlık vardır.
Daha Fazla Bilgi:Çok soğuk ya da çok sıcak iklimlere kolay adapte olurlar.
Sfenks
Karakter:Hayli hareketli meraklı birazda yaramaz denilebilecek bir kedi türüdür.
Tüy Yapısı:Yumuşak uzun tüyleri sürekli bakım ister.
Eğitim:Kolay öğrenir ve sürekli eğitime açıktır.
Tarifi:Çevrenin alışık olmadığı bir cinstir. Gözler sürekli üzerindedir ve bu durumdan keyif alır.
Çocuklarla Uyumu:Çocuklu ailelerin ilk tercihi olmalıdır.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Yatkın olduğu bir hastalık yoktur.
Ankara Kedisi
Karakter:İyi bir arkadaş, evde sevilmekten mutluluk duyan ve sevgi arsızı bir kedi
Tüy Yapısı:Tüysüz.
Eğitim:Kolay öğrenir ve sürekli eğitime açıktır.
Tarifi:Çevrenin alışık olmadığı bir cinstir. Gözler sürekli üzerindedir ve bu durumdan keyif alır.
Çocuklarla Uyumu:Çocuklu ailelerin ilk tercihi olmalıdır.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Oldukça dirençli ve sağlıklı bir ırktır.
Birman Kedisi
Karakter:Sosyal kişiliği ile adeta kendisine aşık eder.
Tüy Yapısı:Orta uzun tüyü sık bakım ve taranma ister.
Eğitim:Kolay öğrenir, aile fertleri ile güvendiğinde tamamen teslim olur.
Tarifi:Miskinlik onun karakteridir. Aile fertlerine sürekli bir şeyler anlatan bir yapısı vardır. Çenesi düşük ama bir okadar mutluluk saçar
Çocuklarla Uyumu:Oyuncudur. Çocuklarla geçimli bi o kadar düşkündür.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Kalp hastalıklarına yatkındır. Erkeklerde idrar yolu hastalıklarına yatkınlık vardır.
Daha Fazla Bilgi:Hoşgörülü yapısı ile aile fertlerine düşkün bir o kadar miskindir.
Bengal Kedisi
Karakter:Yalnız kalmaktan asla hoşlanmaz ama birlikte yaşadığı aileyi merakı ile sürekli yorarlar.
Tüy Yapısı:Kısa tüylü.
Eğitim:Eve kolay adepte olur. Ama onun karakteri avcıdır ve avcı kadar çevik ve hakim olmayı sever.
Tarifi:Hızlı öğrenir.
Çocuklarla Uyumu:Çocuklara adaptedir ve oyunu resmen kendisi kurar. Hareketli yakalama kovalama oyunlarında başarılıdır.
Yatkın Olduğu Hastalıklar:Kas ve eklem hastalıklarına yatkındır. Erkeklerde idrar yolu hastalıklarına yatkınlık vardır.
Daha Fazla Bilgi:Hareketli ve zekidir.
Köpek cinsleri adları ve köpek cinslerinin özellikleri nelerdir?
Afkan Tazısı:Afganistan kökenlidir. Av ve süs köpeği olarak yetiştirilir. Kayalık arazilerde güçlü sıçrayışlar yapabilir. Boyu 61–71 cm'yi, ağırlığı 22–27 kg'ı bulur. Apartman hayatı için uygun değillerdir. Ortalama 12 yıl yaşar.
Airedale Teriyeri:Teriyerlerin en büyük olan türüdür. Airedale Teriyer aktif, zeki ve oyunseverdir, hatta biraz haylaz olduklarını söyleyebiliriz. Sadıktır ama bazen inatçı olabilir. Çocuklarla uyumlu ve diğer ev içi hayvanlara karşı toleranslıdır. Çok nadir havlar. Boyu 56-61 cm’yi, 18-23 kg’ı bulur. Ortalama 10-12 yıl yaşar.
Akita:Birinci sınıf koruma köpeğidir. Cesur ve akıllıdır. Serin iklimlerde dışarıya uyum sağlayabilir ama genel olarak iç mekanda yaşamaları gerekir. Eğer yeterince egzersiz yaptırılabiliyorsa apartmanda da yaşayabilir. Yabancılardan haz etmezler, çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Genelde başka köpeklerle beraber olmak hoşlarına gitmez. Boyu 34-54 cm’yi, ağırlığı 61-71 kg’ı bulur. Ortalama 10-15 yıl yaşar.
Amerikan Cocker:Özellikle ev hayatına uyumludur. Ev hayvanlarıyla, köpeklerle ve çocuklarla iyi geçinir. Bolca tüye sahip olan bir ırktır. Çok sık olmasa da bazen havlar. İyi ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyar. Boyu 35-38 cm’yi, 10-14 kg’ı bulur. Ortalama 12-15 yıl yaşar.
Basset Hound:Çok sakin bir türdür, ısırma eğilimi yoktur. Sosyaldir, bu yüzden yalnız bırakılmamalıdır. Salya akıtabilir. Çocuklarla ve diğer hayvanlarla çok iyi anlaşır. İç mekanda hareketsiz, dış mekanda ise oldukça hareketlidir. Çocuklar kulaklarını çekmemeli, sırtınan oturmamalıdır. Boyu 28-38 cm’yi, ağırlığı 20-29 kg’ı bulur. Ortalama 10-12 yıl yaşar.
Beagle:Çocuklara karşı çok hoşgörülü olan Beagle'ler iyi bir ev arkadaşıdır. Enerjik ve hiperaktiftir. Başka bir hayanla beraber aynı evde yaşayacaksa küçüklükten alıştırılmalıdır. Genelde mutlu bir tavrı vardır, kuyruğunu sallar. Boyu 33-43 cm’yi, ağırlığı 9-11 kg’ı bulur. Ortalama 12-15 yıl yaşar.Bedlington Terrier:İngiltere kökenli bir türdür. Önceleri dövüş köpeği ve av köpeği olarak kullanılsa da zamanla ev köpeği oldu. Görünüşleri kuzuyu andırır. Sevgi dolu ve sadık bir cinstir. Boyu 38-44 cm’yi, ağırlığı 7,7-10 kg’ı bulur. Ortalama 12-14 yıl yaşar.
Bergamasco:İtalya’nın Bergamo şehrinde yetiştirilen bir çoban köpeği ırkıdır. Her türlü havaya uyum sağlar. Tüyleri kalındır ve karmakarışıktır. Zeki, kararlı ve oldukça sabırlıdır. Boyu 54-62 cm’yi, ağırlığı 26-38 kg’ı bulur. Ortalama 10-13 yıl yaşar.
Bichon Frise:7-10 cm uzunluğundaki yumuşak ve ipeksi tüylere sahip bu cinsin bağımsız bir ruhu vardır. Oldukça neşelidir, oyuncudur ve çok duyarlıdır. Türünün adı, Fransızcada kıvırcık tüylü kucak köpeği anlamındadır. Boyu 23-30 cm’yi, ağırlığı 3-5 kg’ı bulur. Ortalama 12-15 yıl yaşar.
Boerboel:Koruma içgüdüsüne sahiptir. Bu cins köpeklere evde bakılamaz. Dünyadaki en güçlü köpekler arasındadır. Zeki ve itaatkardır. Boyu 60-70 cm’yi, ağırlığı 50-90 kg’ı bulur. Ortalama 10-12 yıl yaşar.
Boo:Sahibine karşı cok bağlı ve sadıktır. Görüntüleriyle tüm kalpleri eritebilecek güçleri vardır. Boyu 25-28 cm’yi, ağırlığı 1,5-3 kg’ı bulur. Ortalama 15 yıl yaşar.
Brittany:Neşeli karakterinden ötürü insana çok iyi arkadaşlık eder. Bir spor köpeği olmakla birlikte apartman hayatına da uyum sağlayabilir. Zeki ve çeviktir. Aynı zamanda çok dikkatlidir. Boyu 46-52 cm’yi, ağırlığı 14-18 kg’ı bulur. Ortalama 14-15 yıl yaşar.
Chow Chow:Çin kökenlidir. Bu tür çocuklarla iyi geçinir, sakin bir yapıya sahiplerdir. Tam bir aile köpeğidir. Genellikle usludur ama bazen hırçınlaşabilir. İnatçı denebilecek kadar kararlıdır. Birlikte yaşadığı insanlara bağlıdır ama özgürlüğüne de oldukça düşkündür. Boyu 46-56 cm’yi, ağırlığı 20-32 kg’ı bulur. Ortalama 9-15 yıl yaşar.
Collie:İskoş çoban köpeğidir. Asil bir cins olan Collie'lerin oldukça zeki bir yapısı vardır. Duyarlı, sevimli, eğitimi kolaydır. Boyu 48-56 cm’yi, ağırlığı 14-20 kg’ı bulur. Ortalama 10-14 yıl yaşar.
Çatalburun:Oldukça sevecen, sakin ve sahiplerinin sözünden çıkmayan bu tür daha çok ev köpeği olarak tercih edilirler. Boyu 45-63 cm’yi, ağırlığı 14-25 kg’ı bulur. Ortalama 10-13 yıl yaşar.
Dachshund:Namı diğer sosis köpek, uzun gövde yapısıyla ilgi çeker. Sakin çocuklarla iyi anlaşır ama yabancı çocuklara karşı agresif tavır sergileyebilirler. Yabancılara karşı korumacıdır ve onlara havlar. Boyu 30-35 cm’yi, ağırlığı 4-9 kg’ı bulur. Ortalama 12-16 yıl yaşar.
Dauna (Great Dane):Büyük boyutlara sahip olan bu köpek, kısa ve parlak bir tüy yapısına sahiptir. Sıcak ortamları sevmez. Boyu 71-86 cm’yi, ağırlığı 50-90 kg’ı bulur. Ortalama 6-8 yıl yaşar.
Doberman Pinscher:Son derece sağlam ve asil bir duruşu vardır. Bunların yanı sıra oldukça hareketli, hızlı ve çeviktir. Boyu 61-72 cm’yi, ağırlığı 32-45 kg’ı bulur.Ortalama 10-13 yıl yaşar.
İngiliz Bulldog:Sert bir görünüme sahip olmasına rağmen, en kibar ve nazik köpek cinsleri arasında yer alır. Horlama ve salya akıtma durumu vardır. Boyu 31-40 cm, ağırlığı 22-25 kg’ı bulur. Ortalama 8-12 yıl yaşar.
Jack Russell Terrier:Yeteneği ve hızı ona değer kazandırır. Hareketli ve yaşam dolu bir ırktır. Köpeklere karşı saldırgan olabilir, bu yüzden yavruyken sosyalleştirilmelidir. Boyu 23-38 cm’yi, ağırlığı 6-8 kg’ı bulur. Ortalama 15-20 yıl yaşar.
Japon Chin:Sahibine düşkünlüğünle tanınan bu cinsler sevgi dolulardır. Birçok süs köpeğine oranla daha iyi eğitim alma özellikleri vardır. Boyu 18-28 cm’yi, ağırlığı 4 kg’ı bulur. Ortalama 10 yıl yaşar.
Labrador Retriever:İnsanlarla olmayı çok sever. Bu cins, ailenin parçası olduğunu hissetme gereksinimi duyar. Boyu 55-62 cm’yi, ağırlığı 25-36 kg’ı bulur. Ortalama 10-14 yıl yaşar.
Lapphund:Çocuklara karşı sabırlı ve dikkatli bir türdür. Yabancılara karşı kuşkucu bir yapısı vardır. Boyu 41-52 cm’yi, ağırlığı 15-24 kg’ı bulur. Ortalama 12-14 yıl yaşar.
Maltese:2800 yıl önce Malta’da ortaya çıktığı tahmin edilen süs köpeğidir. Arkdaşlık eden zarif, sevimli bir köpektir. Oldukça hareketli ve enerjiktir. Boyu 20-25 cm’yi, ağırlığı 3-4 kg’ı bulur. Ortalama 18 yıl yaşar.
Minyatür Bull Terrier:Kare şeklinde simetrik olan vücutları kaslı ve iyi gelişmiştir. Sahiplerine oldukça sadık bu tür yanlız kalmayı sevmez. Boyu 25-36 cm’yi, ağırlığı 9.1-16 kg’ı bulur. Ortalama 11-14 yıl yaşar.
Neapolitan Mastiff:Sahiplerine ve aile fertlerine karşı duygulu ve yumuşak huyludurlar. Eskiden yük hayvanı ve muhafız olarak kullanılan bu tür günümüzde de mülk korumak için biçilmiş biçilmiş kaftandır. Boyu 58-77 cm’yi, ağırlığı 50-70 kg’ı bulur.
Otterhound:İngiliz köpek ırkıdır. Soğuk havalara karşı dayanıklı bu ırk neşeli, cesur ve dost canlısıdır. Hassas yerli ırk olarak tanınır. Boyu 58-71 cm’yi, ağırlığı 35-53 kg’ı bulur. Ortalama 10-13 yıl yaşar.
Pharaoh Hound:Evde sakin olmasına karşın doğası gereği koşmayı çok sever. Heyecanlandıkları zaman kızarabilirler ayrıca burun ve kulakları pembemsi bir renge bürünür. Boyu 53-63 cm’yi, ağırlığı 18-27 kg’ı bulur. Ortalama 11-14 yıl yaşar.
Pitbull:Oldukça güçlü yapısıyla dikkat çeken bu ırkın diğer köpeklere ve kedilere karşı hiç tahammülleri yoktur. İnsan dostudurlar ve sahiplerini ölüm pahasına korurlar. Boyu 43-53 cm’yi, ağırlığı 14-30 kg’ı bulur. Ortalama 8-15 yıl yaşar.
Pug:Oldukca neşeli olan bu ırk sahibine çok sadıktır. Oyuncu bir yapıya sahiptir ve yaramazlıklarıyla dikkat çekerler. Boyu 25-28 cm’yi, ağırlığı 6-8 kg’ı bulur. Ortalama 12-15 yıl yaşar.
Pumi:Sahibine sevgiyle bağlıdır ancak yabancılarla arkadaşlık etmez. Zeki, aktif ve hayat doludur. Yabancılara karşı çekingendir. Boyu 38-47 cm’yi, ağırlığı 8-15 kg’ı bulur. Ortalama 12-13 yıl yaşar.
Saint Bernard:Saint Bernard yavaş hareket eden, sabırlı ve itaatkar bir karaktere sahiptir. Salyalarıyla ünlüdür. Boyu 65-80 cm’yi, ağırlığı 64-120 kg’ı bulur. Ortalama 8-10 yıl yaşar.
Shih-Tzu:Çin kökenli bir türdür. Son derece oyuncu ve hareketlidir. Egzersizlerine dikkat edilmelidir yoksa hem tembel olur hem de çabuk kilo alır. Eğitimi diğer köpeklere göre daha kolaydır. Boyu 20-28 cm’yi, ağırlığı 4-7,2 kg’ı bulur. Ortalama 10-16 yıl yaşar.
Sibirya Kurdu:Zeki, fazlasıyla oyuncu, sosyal, ailelerine bağlı ancak inatçı bir türdür. Soğuk iklimlere daha rahat uyum sağlar. Boyu 50-60 cm’yi, ağırlığı 16-27 kg’ı bulur. Ortalama 12-15 yıl yaşar.
Siyah Rus Terrieri:Cesur ve dikkatli bir köpektir. Yabancılara karşı kuşkucudur. Boyu 64-72 cm’yi, ağırlığı 36-68 kg’ı bulur. Ortalama 10-11 yıl yaşar.
The Chinese Crested:Dışarıda vakit geçirmekten hoşlanan fakat soğuktan nefret eden bu türlerin deri sağlıklarına dikkat etmek gerekmektedir. Boyu 23-33 cm’yi, ağırlığı 2,5-5,4 kg’ı bulur. Ortalama 13-15 yıl yaşar.
Tibetli Spaniel:Ailesine karşı tatlı ve uyumlu olan bu tür yabancıların yanında çekingendir. Boyu 25 cm’yi, ağırlığı 4,1-6,8 kg’ı bulur. Ortalama 12-15 yıl yaşar.
Vizsla:Macaristan kökenli av köpeğidir. Genelde çocuklarla iyi anlaşır ve aile ile yaşamaya uygundur. Eğitiminde sabırlı olunulmalıdır. Boyu 53-64 cm’yi, ağırlığı 18-29 kg’ı bulur. Ortalama 12-15 yıl yaşar.
Golden Retriever:Oldukça popüler, çocuklarla çok iyi geçinen bir köpek ırkıdır. Hoşgörülüdür ve baş etmesi kolaydır. Boyu 51-61 cm’yi, ağırlığı 25-34 kg’ı bulur. Ortalama 10-13 yıl yaşar.
Yorkshire Terrier:Küçük, cesur, canlı, enerjik, hiperaktif ve sahiplerine karşı sadık, sıcak kanlı bir köpek ırkıdır. Boyu 18-23 cm’yi, ağırlığı 3,5 kg’ı bulur. Ortalama ömrü 10- 14 yıldır.
Boxer:Her canlının yavrularına karşı sempati duyması, koruyucu, gözüpek, çevik ve gücü olmasıyla bilinen bir köpek ırkıdır. Boyu 53-63 cm’yi, ağırlığı 25-32 kg’ı bulur. Ortalama 12-14 yıl yaşar.
Chihuahua:Dünyanın en küçük köpek türlerindendir. Apartman hayatı için uygun, çok üşüyen ve inatçı bir köpek ırkıdır. Boyu 15-23 cm’yi, ağırlığı 1,5-3 kg’ı bulur. Ortalama 13-15 yıl yaşar.
English Springer Spaniel:Enerjik, neseli, oyuncu, birçok egzersiz yapmaya hazır ve kolay öğrenebilen iyi bir aile köpeğidir. Boyu 46-56 cm’yi, ağırlığı 18-25 kg’ı bulur. Ortalama 10-14 yıl yaşar.
Dalmaçya:Enerji doludur, özellikle çocuklarla oynamayı çok sever. Bahçede kulübede yaşamaktan hoşlanmazlar zeki ve belleği çok güçlü bir köpek ırkıdır. Boyu 56-61 cm’yi, ağırlığı 16-32 kg’ı bulur. Ortalama 11-14 yıl yaşar.
Minyatür Poodle Kaniş:Arkadaş canlısı bir köpek türüdür. Boyu 28-35 cm’yi, ağırlığı 5-8 kg’ı bulur. Ortalama 12-15 yıl yaşar
Saluki:Dayanıklı Arap Tazısı olarak da bilinir. Ceylanb avlamak üzerine yetişitirlmiş bir türdür. Sakin çocuklarla anlaşır. Bolca sevgiye ihtiyacı vardır. Boyu 58-71 cm’yi, ağırlığı 13-30 kg’ı bulur. Ortalama 10-12 yıl yaşar.
KEDİLER İÇİN TEHLİKELİ 10 YİYECEK
Bir çok kedi sahibi kedilerinin kendi mamaları yerine insanlar için olan yiyecekleri tercih ettiklerini, hatta severek yediklerini söylüyorlar. Kedilerin benzer istekleri ile çoğu zaman bizim yiyeceklerimizi ısırdıkları ve çaldıklarını görmek de fazla şaşırtıcı değil. Bu durum çoğu zaman kedi sahibine sevimli görünse de kedi için tehlikeli olabilir. Bu gıdaların bazılarının hoş olmayan yan etkileri vardır. Hatta kedinizin sağlığını tehlikeye sokabilecek ve ölümcül olabilecek gıdalar da var. Kediler için tehlikeli olabilecek gıdalara göz atarsak:
* Kuru üzüm
Kuru üzüm insanlar için lezzetli ve sağlıklı atıştırmalık bir yiyecek olsa da kediler için zehirli olabilir. Bir avuç kuru üzüm kedide ani gelişen böbrek yetmezliğine neden olabilir. Eğer yerse zehirlenme belirtileri için izlemelisiniz. Genelde 24 saat içinde ishal, iştah kaybı, uyuşukluk, halsizlik, karın ağrısı ve idrarda azalma görülürse veteriner hekiminize başvurmalısınız.
* Soğan
Kedinize soğan ile birlikte yemek vermek hiç doğru değil. Çünkü soğanın içeriğinde bulunan sülfoksitler ve disülfitler kırmızı kan hücrelerini tahrip eder ve anemi de dahil olmak üzere bir çok ciddi kanla ilgili probleme neden olur. Sadece taze ve kuru soğan değil bazı yiyeceklerin içinde baharat olarak bulunabilen soğan tozuna da dikkat etmek gerekir.
* Alkol
Zaten basitçe kedilere ve evcil hayvanlara alkol verilmemelidir demem yeterlidir. Bir hayvana şaka amaçlı içki içirmek hayvan sevgisi ile bağdaşmaz ve kabul edilebilir bir davranış değildir. Ama kediniz sizin kontrolünüz dışında alkol içebilir. Bu durumda kedilerde aynı insanlarda olduğu gibi alkol zehirlenmesi oluşur ama unutmayınız ki kediler çok daha küçüktür ve çok daha az miktarlarda alkol aldıklarında zehirlenmeye uğrayabilirler.
* Kafein
Kedinizle çayınızı ve kahvenizi asla paylaşmayın. Kafeinin idrar söktürücü etkisi nedeniyle sıvı kayıpları oluşabilir. Kafein aynı zamanda kalp ve sinir sistemini uyarır. Çikolatada kafein ve kediyi öldürebilecek bir kimyasal olan theobromine içerdiği için kedilere verilmesi çok sakıncalıdır.
* Yağ ve yağlı soslar
Az miktarlarda yağ belki sorun olmaz ama yağlı etler ve yağlı soslu yiyecekler kedilerin beslenmesi hiç iyi bir fikir değildir. Bu şekilde beslenme kusma ve ishalle seyreden mide bağırsak sorunlarına neden olabilir.
* Süt veya krema
Kediler yetişkin yaşa geldiklerinde laktoz intolerans oluşur. Bu süt ürünlerindeki laktozu parçalamak sindirmek için yetersizlik anlamına gelir ve bu durumda kediler ishal olabilir. Bu nedenle ishal olan kedilerde kısa sürede sıvı kayıpları görülür ve ihmal edilirse genel durum bozulur ve veteriner hekimin tedavi etmesi gerekebilir. Eğer laktozsuz süt ve krema kullanmayacaksanız kedinize normal süt ve kremayı vermekten kaçınmalısınız.
* Avakado
Masum diye düşündüğümüz Avakado kediler ve diğer evcil hayvanlar için çok zehirli bir madde olan persin İçerir. Avakado ağacının sadece meyvesi değil yaprakları ve kabukları da zehirlidir. O yüzden kedinin bunlarla oynamasına izin vermemelisiniz. Alınan persin miktarına bağlı olarak kedilerde sindirim ve solunum sistemi sorunları, kalbin etrafında sıvı toplanması görülebilir. Bazı durumlarda bu sorunlar nedeniyle ölüm de görülür.