Can Dostlarımızın Özellikleri Nelerdir ?

Can Dostlarımızın Özellikleri Nelerdir ?

 

Merhabalar, bu yazımızda sizlere can dostlarımızın gelişim süreçlerinden, atalarından ve tipik özelliklerinden bahsedeceğiz. Onların yapılarını öğrenerek, eğitim süreçlerinde ya da hangi şartlarda yaşayacaklarına daha dikkatli ve bilinçli yaklaşmış olacağız.

Keyifli okumalar dileriz.

 

DOBERMAN

İsmini Karl Friedrich Louis Dobermann’dan almaktadır. Alman köpek ırkı olarak çapraz çiftleştirme yöntemi ile üretilen ilk köpek cinsi olan Doberman tazının hızı, Rottweilerin renk ve koruyuculuğu, Pinscher ve Beauceronun iriliği dikkat çekici özellikleri göz önünde bulundurularak elde edilmiştir. 

Pinscher kaslı, güçlü ve kompakt yapıya sahiptir. "Dobie" ve "Doberman" gibi farklı isimlerle de tanınan Doberman Pinscher orta büyüklüğe sahip ırklar arasında yer alır. Kısa, pürüzsüz ve sert yapılı kürküyle şık bir görünüşü vardır. Mükemmel fiziki yapısı ve keskin zekâsı ile hayvan severlerin ilgisini çekerler. korumacı yapısı ile ön plana çıkar.

Enerji seviyesi yüksektir, korumacı yapısıyla bekçilik yapabilir, eğitilebilirlik seviyesi yüksektir. Sese ve kokuya karşı oldukça hassastır.

Vücudu kaslı, atletik bir köpektir. Doberman ırkı siyah, kızıl, mavi veya açık kahverengi olmak üzere dört faklı kürk rengine sahiptir. Kürkünün rengi ne olursa olsun yüzünde (burun, yanak, göz, boğaz), göğsünde, ayaklarının üzerinde, kuyruğunda ve anüs çevresinde pas rengi lekeler bulunmalıdır. Beyaz renkte olan Doberman’lar Albino olarak bilinir. Kimi kulüp bu renkte olanları hata olarak görür ve kabul etmez kimisi de kabul eder. O yüzden bu renk tonunu belirtiyor ancak hata olup olmadığı konusunda yapılan yorumlar ve çalışmaların kesinlik kazanmadığını ifade ediyoruz.

Zarif ve nazik görünümlü boyun bölgesine sahiptirler.

Dobermanlar olabildiğince enerjik canlılardır. Bu sebeple gün boyu egzersiz aktivitelerine ihtiyaç duyarlar.

Koruyucu karakter özellikleri ile öne çıkan köpekler, yaşam alanlarınızda sadık bir rol oynayacaktır.

Yavruluk dönemlerinden itibaren gerekli eğitimler verilerek itaatkâr yapısı öne çıkarılmalıdır.

Doberman köpek ırkı, serin ve soğuk hava koşullarına karşın duyarlıdır. Bu sebeple kış aylarında kapalı yaşam alanlarına ya da barınaklara ihtiyaç duyarlar.

Dobermanlar tam anlamı ile bir aile köpeğidir. Yalnızlıktan hoşlanmayan özelliğe sahiptir. Aile ortamında sosyalleşme eğilimi gösterirler.

Yabancılara karşın farklı bir tutum sergileyebilir buna karşın tasma ile dolaştırılması önerilir.

Oyun oynamayı ve eğlenmeyi fazlasıyla sevenler.

Durduk yere agresif bir tavır takınmazlar.

Tüy özellikleri anlamında kısa tüy özelliğine sahiptirler. Çok tüy döken bir köpek cinsi sayılmazlar.

Hafta boyunca 1 ya da 2 kez taramaya ihtiyaç duyarlar.

Sıklıkla banyo ihtiyaçları bulunmaz.

 

FRENCH BULLDOG

French Bulldog köpek ırkı, İngiliz Bulldog köpeklerinin ufak türü olarak İngiltere dolaylarında üretilmiştir. 1860’lı senelerde Fransız olan köpek yetiştiricisi bireyler, bu ufak köpeklerin bazılarını Fransa dolaylarına ithal ederek onları Fransız Teriyeri ile çaprazlamıştır.

French Bulldog köpek cinsi, Bulldog köpekleri içerisinde en ufak olanıdır.

Gözleri; koyu renge sahip olup, oldukça büyük ve çıkık bir yapıya sahiptir.

Kafa yapıları büyüktür

Tüyleri ise; kısa, sarı, siyah ve bir kaplan desenini andırır.

Kulak yapıları ise, bir yarasanın kulak yapısına benzer

Aileyle yaşama hızlıca adapte olur

Sosyal bir köpektir arkadaş canlısıdır.

Orta düzeyde tüy döker

Yıkanmayı sever

Çok hareketli değillerdir. Dinlenmeyi ve keyif zamanlarını çok severler. Bu nedenle sabah ve akşam serin saatlerde mutlaka egzersize çıkarılmalıdır.

Kuyruk ya düz ya da kısa kıvrıktır.

Aktif, Zeki, Atik, Dikkatli, Meraklı, İlgili, Uysal.

Kendi bölgesini sahiplenme özelliği vardır.

French Bulldog özellikleri gereği kısa bir ağız yapısına sahiptirler. Bunun için solunum yolları ile ilgili sorunlar yaşarlar. French Bulldog köpekler uyurken horlama ve hırıltılı ses çıkartırlar.

Oldukça inatçı bir karakterleri vardır. Bulldog köpeklerin eğitimi sırasında da liderlik rolünü elinizden bırakmamalısınız.

 

KİNG CHARLES CAVALİER

Spaniel ile küçük burunlu Pug ve Japon Chin ırklarının birleştirilmesi ile elde edilen Cavalier King Charles veya diğer adıyla “Cav-Kav” köpekleri, 1500-1600 yılları arasında asil aileler için arkadaş olarak seçilmiş bir köpek cinsidir. Avrupa’da yaşayan bu köpekler daha sonra İskoçya’da da görülmeye başlamışlardır. Kaynaklarda yer alan bilgilere göre muhtemelen bu köpeğin İskoçya’ya gelmesi, ülkenin kraliçesi “Mary” tarafından gerçekleştirilmiştir. Köpeğe isim veren kişi Kral Charles’tir. Sahiplendiği dönemlerde King Charles Spaniel cinsi bir ev köpeği ile beslenen Charles köpeği, daha sonraları Toy Spaniel ismi ile anılmaya başlamıştır.

Uzun, sarkık, bol tüylü kulakları vardır. Kulağındaki tüyler dalgalıdır. Bedeni düz tüylere sahiptir.

Gözleri kürk rengiyle uyumlu, maske içerisindedir.

Burnundan alnına inen beyaz renk standarttır.

Cavalier King Charles Spaniel genellikle de inci beyazı rengin üzerine koyu kestane ya da siyah-kahverengi-beyaz renklerinin dağılmasıyla oluşan kürke sahiptir. Cavalier King Charles Spaniel dört renk üzerinde farklı kombinasyonları olan kürkü vardır. Blenheim (kestane, kırmızı ve beyaz), yakut (zengin maun kırmızısı, koyu kırmızı), üç renkli kürk (göz üzerinde, yanaklarda, kulak içinde ve kuyruğun altında siyah ve beyazın üzerinden ten rengi noktalar) siyah üzerinde ten rengi ( üç renkli olanlar gibi siyah üzerinde ten rengi noktalar) şeklinde renk çeşitleri ve kombinasyonları ile karşımıza çıkar.

Küçük ırk köpeklerdir. Yükseklikleri 30 ile 33 santimetre kadardır. 5 kilodan 8 kiloya kadar ağırlıkta olabilirler.

Yumuşak ve orta uzunlukta tüylere sahiptirler. Kulaklarındaki tüyler uzun ve dalgalıyken gövdesi düz ve orta uzunluktaki tüylerle kaplıdır.

Zeki köpeklerdir, eğitimleri sert yollara başvurulmadan yapıldığında her şeyi çok kolay öğrenirler.

Koklama ve görme yetileri sayesinde avcılık yetenekleri gelişmiştir. Bu nedenle kedi, tavşan, kuş gibi küçük boyutlu canlılara karşı saldırgan olabilirler.

Dost canlısı hayvanlardır.

Oyun oynamayı severler.

Evde sakin, uysal ve uyumlu bir karakter yapıları vardır. Dışarıda ise çok hareketli ve enerjiktirler.

İnsan hislerine duyarlıdırlar. Bu özellikleri nedeniyle terapi köpeği olarak kullanılırlar.

Sahiplerine çok bağlı köpeklerdir, sürekli sahiplerinin yanında olmak isterler.

Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.

 

GOLDEN RETRİEVER

19. yy da tarih sahnesine çıkan bu köpek ırkı İskoçya civarında ortaya çıkmıştır.

Golden Retriever ırkı dişi ya da erkek fark etmeksizin tüylerinin altında kaslı, atletik bir bedene sahiptir.

Sakin, tatlı, nazik ve oyuncu bir mizacı vardır. Etrafına sevgi dolu bakan kahverengi gözleriyle tam bir aile köpeğidir.

İnsanlarla, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla oldukça iyi anlaşırlar. Uysal ve sevecen olan Golden’lar tüm aile üyeleri ve çocuklar için ideal bir arkadaştır.

Kusursuz bir bekçilik yapma ve yüksek koruma içgüdüsü yoktur. Ancak sadık birer dost oldukları için sahiplerine karşı olabilecek bir tehlikede onları koruma içgüdüsüne sahiptirler.

Gün içerisinde 10 ile 12 saat arasında uyuyabilen Golden Retriever kilo almaya müsait bir türdür. Bu yüzden beslenmelerine ve aktivitelerine gerekli önem verilmelidir.

Golden Retriever ile gün içinde yürüyüş yapmak, oyun oynamak için belli bir zaman dilimi ayırmak gerekmektedir. Bu etkinlikler içerisinde köpek parklarını ziyaret ederek köpeğinizin sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz.

Sizin vereceğiniz eğitimlerin yanında bu şekilde de farklı cins köpekler ve hayvanlarla birlikte gözetiminiz altında etkileşim kurması da eğitimlerin bir parçası olmalıdır. Genel olarak diğer evcil hayvanlar ve köpeklerle iletişimi iyi olan Golden Retriever bu şekilde de iyi huylar kazanabilmektedirler.

Spor ırkından olan Golden Retriever hareket etmeyi sever. Bu yüzden gün içerisinde minimum 1 saat ona vakit ayırmalı ve açık alanda çimlerde yürüyüş yaptırmalısınız.

Golden ırkı Kanada, İngiliz ve Amerika olarak üçe ayrılır. İngiliz ırkının bedenleri daha alçak, kemikleri ağırdır. Kürklerinin uzun ve hafif olduğu görülür. Amerika ırkı ise bazı özellikleri ile İngiliz ırkına bezemesinin yanında, daha uzun organları vardır ve uzun, ince köpeklerdir. Yaşlandıkça göğüsleri genişler ve vücutları daha kaslı bir yapıya sahip olur.

Düşük kulaklı, düz burunlu ve geniş bir kafalı bir yapıya sahiptir. Kafatası ve ağzı birbirine paralel şekildedir. Burun kısmı siyahtır ve geniş ve açık delikleri vardır.

Yavru Golden Retriever köpekler, hassas cilt yapılarına sahip olduğu için özel olarak formüle edilmiş köpek şampuanlarıyla yıkanmalıdır.

 

POMERANİAN

Pomeranian ismini ait olduğu bölge olan Pomeranya’dan alıyor. Pomeranya bugünkü Polonya ve Almanya.  Bu küçük köpeklerin ataları büyük spitz köpekleri, özellikle de Alman spitzi. Bu arada yeri gelmişken spitz’in ne olduğunu da açıklayalım; spitz bir köpek grubu ve sivri ve dik kulaklı, kıvrık kuyruklu, uzun tüylü kuzeyli köpek ırklarının bazıları bu gruba mensuptur. Pomeranian, Pomeranian boo, Pomeryanlı, Pom veya pom pom olarak adlandırılan spitz türü köpek cinsinin en küçüğüdür. Küçük, çekici, sevimli halleriyle tanınırlar. Evcil hayvanlar arasında popüler bir türdür. Küçük yapılarına rağmen yüksek enerjili olup hareket ihtiyaçları fazladır. Düzenli egzersiz ve oyun gereksinimleri vardır.

Irkın en eski örneklerinin rengi beyazken modern Pomeranianların kürkleri kahverengi, turuncu, kırmızı, krem, mavi, siyah ve kahverengi, kahverengi ve ten rengi, benekli, krem gibi farklı renklerde olabiliyor. Tüm bu renklerin kombinasyonları da görülebiliyor. Tüyleri çift katmanlı, düz ve kaba bir yapıya sahiptir. Kürkünün alt katmanındaki tüyleri çok yumuşaktır. Oldukça sevimli bir yüz ifadesine sahip olan bu köpekler çok tüy dökmektedir.

Bu ufak köpeklerin en belirgin karakter özelliklerinden biri inatçılıkları. Pomeranian zeki, canlı, dışa dönük bir köpek cinsi ama aynı zamanda da çok inatçı olarak tanınıyor.

Pomeranian Boo çok fazla hayat dolu bir cinstir.

Bu köpekler çok küçük olmasına rağmen diğer birçok küçük köpekte olduğu gibi kendini büyükmüş gibi görüp diğer büyük köpeklere saldırma eğilimi olabilmektedir.

Yemekler konusunda çok seçici davranabilir.

Sahibinin kim olduğu iyice anlatılması eğitilmesi gerekir yoksa söz dinlememe huyları vardır.

Sahiplerine karşı çok sadıktırlar.

Yeni şeyler öğrenmeye oldukça açıktırlar ve severler.

 

PUG

Sevimli surat yapılarıyla ve küçük boylarıyla Pug cinsi köpekler dünya genelinde popüler olan ve sevilen bir köpek ırkıdır. Puglar çocuklu olan aileler için en uygun köpek ırklarından bir tanesidir. Çünkü çocuklarla arası oldukça iyi olan bir köpek ırkıdır. Pug cinsi köpekler apartmanda beslemeye uygun köpeklerdir. Çünkü ev içerisinde fazla koşma ya da hareket etme eğiliminde değillerdir. Pug cinsi köpekler küçük boylarıyla ve sevimli suratlarıyla tam bir tatlılık abideleri olduklarını söyleyebiliriz. Pug cinsi köpekler Carlin ya da Mops köpekleri adlarıyla da bilinmektedir.

Pug cinsi köpekler oldukça duygusal olan hayvanlardır. Onlarla fazla ilgilenmediğinizde ya da uzun süre tek başlarına bıraktığınız zaman bu durum onları aşırı derecede üzer. Sahiplerine oldukça bağlı, sevecen ve kısa bir sürede duygusal bir bağ oluşturabilmektedirler. Ev içerisinde fazla hareketli değillerdir ve genelde uyurlar. Ama dışarıya çıkardığını zaman koşup eğlenmeye bayılırlar. Pug cinsi köpekler diğer küçük köpek ırkları gibi ısırma alışkanlığına yatkın bir yapıya sahiptir. Ama diğer küçük ırk köpekler gibi fazla havlama eğilimi yoktur. Zekâ seviyeleri yüksek olan köpek ırklarının arasındadırlar. Pug cinsi köpekler genel özelliklerine bakıldığı zaman inatçı yapılarıyla tanınmaktadır. Bu inatçı yapıları ona eğitim verirken işinizi biraz zorlaştırabilir. Eğitimleri sırasında sakin ve sabırlı olmalısınız. Soğuk havalara ve iklimlere karşı pek fazla dayanıklı yapıları yoktur. Pug cinsi köpeğinizi soğuk havalarda dışarı çıkardığınız zaman vücut ısılarının düşmemesine dikkat etmeniz gerekir. Bu durumun önüne geçmek için köpek kazaklarından alabilirsiniz. Pug cinsi köpekler küçük ırk köpek olsalar da metabolizmaları hızlı çalıştığından dolayı fazla yemek yeme eğilimindedirler. Düzenli egzersizle kilo almasının önüne geçebilirsiniz. Kısa tüy yapısına sahiplerdir ve bu sebeple fazla tüy dökmemektedirler.

 

CHOW-CHOW

Anavatanları Çin’dir.

Orta büyüklükte köpeklerdir. Bu köpeklerin boyutları dişi ve erkeklerinde pek değişmez.

Tüy rengi siyah, kızıl, kahverengi, krem tonlarında olabilir. Bu köpeklerin en popüler olanları kahverengi tüylülerdir.

Kürkleri çift katmanlıdır. Çok sık ve yoğun tüylere sahiptirler.

Çok fazla tüy dökerler. Tüyleri çok sık olan Chow Chowların özel bir tüy bakımına ihtiyaçları vardır. Tüyleri çift katman olduğu için ıslanmamaları ve düzenli olarak taranmaları gerekir. Tüyleri çok zor kuruduğu için yıkanmaları önerilmez. Hem çok fazla tüy döktükleri hem de yıkanıp kurutulmaları çok zor olduğu için bu köpeklerin mutlaka sık sık köpek fırçaları ile fırçalanması gerekir.

Dillerinin siyah olması ayırt edici özellikleridir.

Egzersiz yapma konusunda çok istekli değildirler.

Zekâları orta seviyededir.

Eğitilmeleri pek kolay değildir. İnatçı ve özgürlüklerine düşkün köpeklerdir.

Dişileri her doğumda ortalama olarak 6 yavru dünyaya getirir.

Çok sosyal canlılar oldukları söylenemez. Genellikle tek bir insana bağlanırlar. Diğer evcil hayvanlara ve insanlara temkinli yaklaşırlar.

Koruma köpeği olarak kullanılmışlardır. Genellikle sakin davranışlar gösterirler ve hoşlanmadıkları bir yakınlıktan kurtulmak için hiç beklenmedik, agresif bir tepki gösterebilirler. Bu özellikleri göz önüne alındığında Chow Chowların birer koruma köpeği olmaları şaşırtıcı değildir.

Egzersize düşkü olmadıkları için kilo olmaya ve obeziteye meyilli köpeklerdir.

 

ALABAY

Alabay köpek ırkı, Ural Nehri, Hazar Denizi, Anadolu ve Çin’in kuzeybatı sınırı arasında kalan Asya’nın ortasında bulunan bir bölgede doğmuştur. Tarihi geçmişinin M.Ö. 2000 ve 3000 yılları arasına kadar dayandığına ve Tibet Mastif köpek ırkının soyundan geldiğine inanılır.

Aynı bölgede doğmuş olan Kafkas Çoban KöpeğiKangal ve Akbaş ırklarıyla da genetik benzerlikler gösterdikleri görülür. Belirsiz kökenlerden geldikten sonraki süreçte, insanların müdahalesiyle üç farklı tipte gelişme göstermiştir. Alabay köpek ırkı; Çoban köpeği, bekçi köpeği ve köpek dövüşçüsü olarak farklı özellikleriyle karşımıza çıkmıştır. Alabai köpek ırkının bilinen en ünlü takma adı “Kurt Boğan” anlamı taşıyan Rusça “Volkodov”dur.

Alabay köpek ırkının Moğollar’ın Doğu Avrupa ve Orta Avrupa’ya akın ettiği dönemlerde yanlarında götürdükleri köpekler olduğu düşünülür. Ancak bu köpeklerin Alabay’a benzer ırklar da olabilmesi muhtemel olduğu için bu bilginin kesinliği bulunmamaktadır.

Koruyucu köpek ırkıdır. Geleneksel olarak koyun, keçi sürülerini korumanın yanı sıra insanları koruma ve bekçilik görevi içinde kullanılmıştır. Alabay güçlü, kendinden emin, dengeli, gururlu ve sessiz tavırları ile dikkat çeker. Zaman zaman bağımsız davranışları olsa da bu aldıkları iyi bir eğitimle minimum seviyeye iner ve sadık bir dost olurlar. Yırtıcılara karşı korkusuz şekilde sevdiklerini, sürüsünü ve kendini korumasıyla tanınmaktadır. Gelişmiş, iri kemiklerinden dolayı göğüs kafesi olduğundan daha uzun görünür. Alabay cinsi ortalama boyuttan daha büyük, güçlü ve sağlam bir köpek olarak karşımıza çıkar. Kulakları başın iki yanına orantılı şekilde yerleşmiştir. Kulaklarının genel olarak çok kısa olduğu görülmektedir. Badem şeklinde, orta büyüklükte ela ve kahverengi tonlarında güzel gözlere sahiptir. Gözlerinin hafif çekik ve bakışlarının da kısık olduğu görülür. Göz kenarlarında köpeklerin kürk rengine göre görülen siyah renk geçişleri olabilir. Alabay köpek ırkının kürkü çeşitli renklere sahiptir. En yaygın olarak karşımıza çıkan kürk rengi; beyaz, siyah, gri, açık kahve, kızılımsı kahve renklerinde ve zaman zamanda benekli, desenlidir. Birçok renk ve kombinasyon görülebilir. Alabay köpeğinin çok sık yıkanmasına gerek yoktur. Gerektiği zaman, çok kirlendiğinde, çamura girdiğinde ya da farklı bir durum olduğunda yıkayabilirsiniz. Büyük bir köpek olduğu için ev ortamında, banyoda yıkamak ekstra zor olabilir. Bu yüzden büyük bahçeli evlerde, çiftliklerde ya da benzeri alanlarda yaşamaya ve bakımları yapılmaya uygundur.

 

COCKER

Spaniel ailesi, oldukça büyük ve görevlerinde ustalaşmış köpeklerden oluşmaktadır. Yüzyıllar önce İspanyol kökenli köpeklerden geliştirilmiş. İngiliz Cocker Spaniel, da bu aileye mensup kara spaniellerinden biridir. Spaniler kara ve su spanielleri olarak türlerine göre ayrılmışlar.

Cocker Spaniel neşeli, sevgi dolu, meraklı, sadık ve iyi bir avcı köpeğidir. Kendine hayran bırakan dış görünüşü, uzun kulaklarıyla English Cocker Spaniel ırkı Cocker, Merry Cocker, Woodcock Spaniel adlarıyla da tanınır. Ailesiyle birlikte olmaktan hoşlanır, yalnız kalmayı sevmezler. Ava gitmekten hoşlanırlar. Gün boyunca sahibiyle birlikte yayla kuşlarını bulmak ve avlamak için uzun gezintilere çıkabilirler. Cocker orta uzunlukta, ipeksi, düz veya hafif dalgalı kürke sahiptir. Göğüs altındaki tüylerinin avlanmalarına engel olmayacak ve gövdesinin alt kısmını koruyacak bir uzunlukta olması gerekir. Yumuşak başlı, sıcakkanlı, sevecen, eğitimi kolay, sadık dost, iyi bir aile ve avcı köpeğidir. İngiliz Cocker Spaniel ailesine çok bağlıdır. Sevdikleriyle etkileşim içinde olmak, birlikte zaman geçirmek ve ailesiyle oyunlar oynamak onlar için önemlidir. Yeni insanlarla tanışmak, çocuklarla,  evcil hayvanlarla ve köpeklerle oyunlar oynamak keyif alır, mutlu olurlar. Cocker sosyal ve arkadaş canlısı bir köpektir. Bazı Cocker’ların çekingen ve utangaç davrandığı görülebilir ancak erken yaşta sosyalleştirilmeye başlanılırsa bu durum kolaylıkla aşılacaktır.

İngiliz Cocker Spaniel, dış görünüşünde en öne çıkan görüntü uzun, sarkık ve tüylü kulaklarıdır.

English Cocker Spaniel kürkü orta uzunlukta, ipeksi dokusuyla düz ya da hafif dalgalı olarak farklı renk ve çeşitlere sahiptir. Kulaklarında, göğsünde, karnında ve bacaklarında tüylenme vardır. Bacakları ve vücudunun alt bölgesi daha tüylüdür. Ancak bu tüylenme onların avlanmalarına engel olacak uzunlukta değildir. Kürk renkleri arasında siyah, kahverengi, bej, lekeli bej, kahverengi- kırmızı, beyaz-siyah, beyaz-kızıl renk tonlarında ve üzerinde de işaretler, benekler veya desenler görülebilir. English Cocker Spaniel orta büyüklükte, oval yapıda, koyu kahverengi veya ela gözlere sahiptir. Cocker ırkının bakışları uyanıklığını, sıcakkanlılığını, sevgi dolu ve zeki yapısını yansıtır.

1800'lü yıllarda İngiliz Cocker Spaniel Amerika'ya getirildi. İngiliz Cocker'ları Amerika'da av ve iklim şartlarından dolayı tüylerinde kısalma olmuştur. Büyük bir fark ortaya çıkınca Amerikan ve İngiliz Cocker'lar iki ülkede de tescil edildi. Sakin yapılı, iyi huylu, vurdum-duymaz, oyun sever, sahibine düşkün, avcı yeteneği olan, gezmekten hoşlanan bir köpek ırkıdır. Genelde şampanya ve tarçın rengindedir.

Enerjik olmasında dolayı oyuncu bir türdür.

Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebilir.

Kolaylıkla otur, kalk, aşağı, yukarı, sessiz, yat, kalk gibi komutları öğrenebilir.

Toz, polen, tahıl ürünlerine karşı alerji gösterebilmektedir.

Son derece anlayışlı, sessiz ve uyumlu bir köpek türüdür.

 

BORDER COLLİE

Border Collie'nin ne zaman ortaya çıktığı hakkında çok az şey biliniyor, ancak nispeten yeni bir tür. Bilinen en eski tasvir, Thomas Bewick'in 1800 öncesi çalışması The History of Quadrupeds'teki ahşap gravürlerinde,  günümüz ırkına benziyor. Başlangıçta "İskoç Koyun Köpeği" olarak anılan bu köpek, Northumberland'de doğmuştur ve Britanya Adaları'nda yaygın olarak bulunan kara ırkı kolonilerinden gelmektedir. Muhtemelen ismin İngiltere ve İskoçya sınırı boyunca ırkın kökeninden geldiği tahmin edilmektedir.

Border Collie, dünyanın en zeki ve en popüler köpek ırklarından biridir. Başlangıçta zekası ve itaati nedeniyle bir çoban köpeği olarak geliştirilen Border Collie, arkadaş canlısı mizacıyla tanınan orta büyüklükte bir köpektir.

Border Collie köpekleri, pürüzsüzden pürüzlüye değişen kalın, çift katlı tüylere sahiptir ve en popüler olan siyah ve beyaz olmak üzere çeşitli renklerde olurlar. Pırıl pırıl, sağlıklı bir tüy elde etmek için köpek düzenli olarak fırçalanmalı veya taranmalıdır ve sadece gerektiğinde yıkanmalıdır. Göz renkleri genellikle kahverengi veya mavidir, ancak bazılarının (özellikle mercanların) genellikle iki farklı renkli gözü vardır. Bazı Border Collie cinsi köpekler sivri, dik kulaklara sahipken, bazılarının kulakları düşmüş veya yarı aşağıya düşüktür.

Çalışan köpekler olarak yetiştirilirler ve övgü alırlar. Border Collie, büyük bir dayanıklılığa sahip oldukça enerjik bir köpektir ve bu nedenle bol miktarda egzersize ihtiyacı vardır. Bu, onları güvenilir, yardımsever ve sadık bir çiftlik işçisine ihtiyaç duyan çiftçilerin favorisi yapar.

Oyun oynamayı ve koşmayı çok seven bu köpekler uzun süre ilgisiz ya da hareketsiz kaldıklarında depresyona girebilirler.

Border collie cinsi köpekler çok zekidirler.
Çok çalışkan köpeklerdir.
Sahiplerine karşı aşırı itaat beslerler ve onlarla çok vakit geçirmek isterler.
Bu köpeklerin içgüdüleri çok yüksek olduğu için arama çalışmalarında da kullanılabilirler.
Eğitilmeye son derece müsait olun köpeklerdir. Sahipleri tarafından nasıl eğitilirlerse o karaktere sahip olurlar.
Çok hareketli köpeklerdir.
Yapıları gereği korumacı özellikleri çok güçlüdür ve bu yüzden saldırgan olabilirler.
Bu köpeklerin küçük yaşlardayken sosyalleştirmeleri gerekir. Verilen eğitimlerle yapılarına yönelik olarak üstün koruma sağlarlar.

 

İNGİLİZ BULLDOG

İngiliz Bulldog ekşi yüzü, sarkık yanakları ve kırışık yüz yapısıyla sevimli bir köpektir.

Bulldog ırkının tarihi geçmişi 13. Yüzyıl İngiltere’sine kadar dayanmaktadır. Eski Mastiff tipi köpeklerin soyundan gelen Bulldog’u kökeni İngiltere’de Kral John’un saltanatı döneminde ortaya çıkmıştır. Bulldog ırkı; bir boğanın köpek sürüsü ile dövüşmesi ve seyircilerinde sonuç üzerine bahse girdiği bull baiting adı verilen kanlı sporlarda kullanılmasıyla tarihteki yerini alıyor.

İngiliz Bulldog kalın, geniş ve düşük gövdeli vücuda sahip orta boy, kompakt bir köpektir. Kısa tüylere sahip olan bedeninde, kafa ve gövde bölgelerinde derisinin ekstra kırışık ve masif olduğu görülür. Kısa bacakları, oldukça sağlam ve güçlüdür.

Bulldog köpeklerinin kulak yapısı küçük ve incedir. Üçgen yapıya sahip olan kulağı geriye doğru katlı şekilde başın üzerinde durmaktadır.

Bulldog ırkının kısa, pürüzsüz, düz ve parlak bir kürkü vardır. Baş bölgesinde, boynunda, omuzlarında yumuşak ve gevşek cilt yapısıyla tüylerini sergiler. Bu kısımlardaki kırışıklıklar sebebiyle tüylerin zaman zaman ekstra bakıma ihtiyacı olabilir.

Bulldog ırkının pürüzsüz, düz ve parlak tüylerden oluşan renkli bir kürkü vardır. Bulldog ırkının kürkü: kızıl çizgili, beyaz, kırmızı, soluk kırmızı, soluk beyaz, açık kahverengi, benekli, soluk sarı, soluk krem rengi, nadas gibi renklerde ya da bu renklerin çeşitli kombinasyonları şeklinde karşınıza çıkabilir.

Çevresindeki çocuklarla, yabancılarla olan ilişkisinde uysal, nazik ve arkadaş canlısıdır. Yabancılara karşı yaklaşımı temkinli ve orta derecede arkadaş canlısı iken çocuklara daha samimi ve sıcak yaklaşır. Her yaş grubundaki çocuklarla arasının iyi olduğu gözlemlenir onlara karşı anlayışlı davranır. Evcil hayvanlar ve cins köpeklerle iyi anlaşırken, farklı köpeklere karşı cesur yanı ortaya çıkarak zaman zaman saldırgan ruh haline bürünebilirler. Ancak Bulldog ırkı sevdiklerine karşı tehlike sezmediği, zor durumda kalmadığı sürece saldırgan davranışlar sergilemez. Genel olarak herkesle iyi anlaşabilirler.

Bulldog’un genel hali tembeldir. Bütün günü yatarak, uyuyarak, odalar arasında ufak gezintiler yaparak ve sabini tarafından sevilip, yemek yiyerek geçirebilirler. Oyun oynamak ve aktif olmak yerine ağırbaşlı bir şekilde kendi hallerinde takılabilir. Bu rahat halinden dolayı onu egzersize teşvik etmeniz gerekecektir. Aslında tempolu yürüyüşlerden, günlük egzersizlerden hoşlanırlar ama ufak bir teşvik harekete geçmelerini kolaylaştırır.

Bulldog ırkının siyah renkte yuvarlak gözleri vardır. Göz yapısı kırışık alnın altında, düşük ve kısık şekildedir. Bu duruşun sebebi kırışık alın yapısı ve sarkık yanakları da olabilir.

 

BELÇİKA MİLANOİS

Belçika Çoban Köpeği, 1800'lü yılların sonunda Belçika'da yetiştirilen dört çoban köpeği çeşidinden biridir. Bunlar: Malinois (açık kahverengi- kestane, kısa tüylü ve siyah maskeli), Tervuren (açık kahverengi - kestane, uzun tüylü ve siyah maskeli), Laekenois (açık kahverengi ve kaba tüylü) ve Groenendael (siyah, uzun tüylü).

Belçika Malinois Köpeği, herhangi bir durumda kendinden emin ve koruyucu olan olağanüstü bir işçi köpektir. Aile üyelerine karşı son derece şefkatlidir ve yabancılara karşı ilgisizdir. Bekçi yetenekleri mükemmeldir. İnsanlarını ve mallarını gerektiği kadar koruyabilir. Bu ırkta utangaçlık ve saldırganlık asla olmamalıdır. Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır.

Çok zeki, çok sadık ve çok kolay eğitilebilen canlılardır. Askeriyede ve polisiyede görev yapan Belçika Malinois cinsi, deneyimli kişilerin elinde şaşırtıcı becerilere sahip olabilirler.

Belçika Malionis Köpeği çok fazla enerjiye sahiptir ve çok fazla egzersize ihtiyaç duyar. Bunu sağlamak için yeterli alana ve zamana sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Belçika Malionis Köpeği çok zeki ve uyanıktır. Ayrıca güçlü hayvancılık ve koruma içgüdüleri bulunur. Küçük yaşta eğitim önemlidir.

Belçika Malionis Köpeği boyutlarına rağmen çok insan odaklıdır ve ailesiyle birlikte aktiviteler yapmaktan hoşlanır.

Belçika Malionis Köpeği daimi tüy dökücüdür ve yılda iki kez yoğun bir şekilde tüy döker.

Belçika Malinois Köpeği oyun odaklı olan kuvvetli bir köpektir ve duygusaldır.

Zekası, yüksek enerjisi ve diğer özellikleriyle beraber Belçika Malionis Köpeği, ilk kez köpek sahibi olacak kişiler için tavsiye edilmez.

Sağlıklı bir köpeğe sahip olmak için asla sorumsuz bir yetiştiriciden veya tanımadığınız pet shoplardan köpek yavrusu satın almayın. Yavru köpeklere geçebilecek genetik hastalıklardan kurtulduklarına dair testlerin yapıldığından emin olun.

 

TOY POODLE

Toy poodle zarif bedeniyle, zeki ve aktif bir ırkı temsil eder. Kaniş, Barbone, Caniche adlarıyla da bilinir. Poodle ırkı standart, oyuncak ve minyatür köpekler olarak üç kategoriye ayrılır. Bu yazıda detaylı olarak özelliklerine yer vereceğimiz Toy Poodle (kaniş) ırkıdır. Toy Poodle ırkı asil ve zarif görünümlü, kare orantılara sahip bir köpektir. Genellikle hafif yaylanarak, kısa adımlarla hareket ederler. Irkın geçmişinin çalışan av köpeğine dayandığı söylenir ve atletik beden özellikleri atalarından gelir. Suya dayanıklı, kıvırcık ve yoğun tüylere sahiptir. Kanişlere farklı bir hava katan, kendilerine özgü gururlu ve zarif bir duruşları vardır.

Toy Poodle köpeğinin geniş yapıda, sarkık şekilde duran büyük kulakları vardır. Bedenindeki yoğun tüyler ile birleşen düşük kulakları ile oldukça sevimli bir hali vardır.

Küçük bedenine rağmen uzun bacaklara sahiptir. Bu bacak yapısı yürürken yaylanarak yürüyor görüntüsü verir. Uzun bacakları, atletik ve çevik bir yapıdadır.

Toy Poodle kürkü tek katmanlı, kalın yapılı, uzun ve yoğundur. Kıvırcık yapıdaki tüyleriyle, Poodle farklı kürk stillerine sahip olabilir ve şekillendirilebilir. Tüylerinin çok hızlı uzadığı gözlemlenir. Sık ve yoğun tüyleri sebebiyle profesyonel bakıma ihtiyaç duyarlar. Toy Poodle büyüdükçe yumuşak ve dalgalı kürkü, kıvrılır ve kalın bir görünüme ulaşır.

Kıvırcık tüylerinin arasında badem gözleri ile tatlı bir görüntüye sahiptir. Oval yapıdaki gözleri kahverengi ve kehribar renk tonundadır. Kahverengi kürke sahip Poodle'larda koyu amber, kürkü kayısı renkli olanlarda ise amber renkli gözler görülebilir. Ancak bu ırk için koyu renk göz karakteristik bir özellik taşımaktadır.

Poodle ırkının kıvırcık tüylerini birçok renkte görebilirsiniz. Kayısı rengi, siyah, kahverengi, krem, gri, gümüş, beyaz, gümüş bej, mavi ve kırmızı gibi birçok renkte olabilir. 

Tüylerinin koku yapmaması ve anti alerjik yapıda olması bu ırkın en güzel özelliklerinden birisidir. Koku yapmayan tüyleri banyo ihtiyacını da minimum seviyeye getirir ve banyo konusunda bakımı kolaylaştırır. 

Toy Poodle gösterişli ve göz alıcı bir kürke sahiptir. İnsanların ilgisini çeken ve sevgisi kazanan bu ırk oldukça az tüy döker. Tüyü döküldüğü zamanda etrafa değil, kendi bedenindeki tüylere takılır ve yere fazla düşmez. Bu sebepten gevşek ve ölü tüyler keçeleşmeye sebep olabilir. Yoğun tüylü kısımları gün aşırı yani haftada 3 defa fırçalama ve tarama işlemi yapmanızı öreniriz. Az tüylerin bulunduğu kısımları haftada 1-2 kez fırçalamak yeterlidir. 

 

ROTTWEİLER

Kürkleri çift kaplamalı, kısa, sert ve kalındır.

Kürk renkleri siyah-maun ya da siyah-bronzdur.

Geniş deliklere sahip olan burunları daima siyah renktedir.

Rottweiler köpeklerin dudakları da siyahtır ve dişetleri de koyu renklidir.

Gözleri orta büyüklükte ve badem şekillidir. Rottweiler köpeklerin gözleri de koyu renkli, çoğunlukla koyu kahverengidir.

Kulakları orta büyüklükte ve öne doğru düşüktür.

Bir batında ortalama 8-12 yavru dünyaya getirirler.

Ortalama yaşam süreleri 8-10 yıldır.

Bu köpekler iyi bir liderle yetiştiği, sevildiği ve eğitildiği zaman mükemmel bir aile köpeği olabilir. Ancak kötü bir yetiştiriciyle yetişirse saldırgan, inatçı ve hırçın davranışlara sergiler. O yüzden Rottweiler ırkının iyi huylu bir köpek olması onu yetiştirecek olan kişilerle alakalıdır. İyi, sevgi dolu, sabırlı ve tutarlı bir lider olarak bu ırkı yetiştirebileceğinizi ve onların egzersiz ihtiyacını karşılayabileceğinizi düşünüyorsanız Rottweiler cinsi köpeklerle iyi bir ilişki kurabilirsiniz.

Rottweiler’ın soyun Mastiff tipindeki Molossus  ırkından gelmektedir. Atalarının, eski zamanlarda Roma birliklerine eşlik eden, sığır sürülerini güden ve birliği koruyan görev ve sorumluluk sahibi Romalı çoban köpeklerinden olduğu düşünülüyor. Romalılar’ın fetihlerinden bu köpekleri yanlarında götürdüğü, Almanya’da sığır güttüğü görülüyor. Roma ordusuyla birlikte yolculukları sırasında geçtiği bölgedeki farklı cins köpeklerle çiftleşmeleriyle de yeni ırkın temellerini de oluşturmuşlardır.

Rottweiler orta büyüklükte kaslı, atletik ve güçlü bir vücuda sahiptir. Göğüs bölgesi geniş ve derindir. Yüksekliğine göre gövde yapısı daha uzundur. Kafa, gövde ve genel olarak tüm bedeni orantılıdır.

Rottweiler köpeğinin kulakları üçgen şeklindedir. Başının üzerinde ileriye doğru taşınır ve düşük duruşa sahiptirler. Kulakları en ufak sesleri dahi duyacak kadar iyidir.

Rottweiler kürk rengi siyahtır. Ana rengi siyah olan kürkün üzerinde pas ve kahverengi tonlarındaki lekeler, desenler görülür. Kahverengi ve pas renkli desenler Rottweiler köpeğinin yanaklarında, namluda, boyunda, ağız kenarlarında, göğsünde, patilerinde, eklemlerinde, bacaklarda ve kuyruk altında yer almaktadır. Patilerinin ucunda, sanki kalemle çizilmiş kadar ince taba rengi çizgiler bulunabilir. Rottweiler köpeğinin baş bölgesinde, saç şeklindeki tüylerinde daha açık kırmızı renkler görülebilir. Bunu nedeni gen eksikliğinden dolayıdır.

Etiketler: Can Dostlarımızın Özellikleri
Ağustos 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
ÜYE GİRİŞİ ÜYE OL
HESABIM HESABIM FAVORİLERİM SİPARİŞLERİM
YARDIM SİPARİŞ TAKİBİ YARDIM